in

Силвия Аздреева: Всеки крие лудост, на която трябва да даде изява

Всеки има някаква лудост в себе си и трябва да й даде поле за изява, да не слуша какви ограничения му налагат останалите хора… Вие сте тези, които трябва да повярвате в себе си, за да могат другите да ви повярват. Думите са на Силвия Аздреева – българката, изкачила трите световни осемхилядника само за година и два месеца.

Поводът е премиерата на книгата й „Да покориш себе си“. „Това не е книга за алпинизъм, това е вдъхновение. Вдъхновение, покрито не със сняг, а с уважение – към природата и планината. Към природата и хората. Към нечовеците, за които няма невъзможни неща“, коментира съавторът на изданието Найден Тодоров. Президентът на Българската асоциация на спортните журналисти изтъкна изумителната упоритост, която повежда Силвия към смъртоносния К2 и срещата лице в лице със смъртта, към върховете Еверест и Лхотце, както и съдбата й да стане първият българин, изкачил ги последователно за малко над 27 часа.

Емоционално и напълно искрено Силвия разказа за своята работа с живата легенда на алпинизма Нирмал Пурджа – Нимсдай, пред когото тя твърдо заявява, че ще изкачи първото си голямо предизвикателство – връх Ама Даблам, но не и без българското знаме; за близките срещи със суровото лице на природата, в които на изпитание са подложени физиката и психиката на човек; за оцеляването по време на лавина, както и за мислите, които се сипят в улея на собствения ти ужас, когато си на ръба на живота.

Младата Аздреева е пример за това как с правилната мотивация, усилени тренировки и страст, която бушува в гърдите като буря, човешкият дух може да бъде непоклатим. Защото винаги може по-добре. А каквото важи за планината, важи и за живота.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.9k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Газа, моя любов“ – когато си вслушан в сърцето

Азербайджан – държава на контрастите (снимки)