Халуми е традиционно кипърско сирене, което се прави от козе или овче мляко, а понякога се добавя и краве мляко. През 1999 г. Кипър успява да получи официално признание на сиренето като национален продукт на страната. Халуми наподобява моцарела, но е по-солено.
Халуми може да се консумира самостоятелно, като се запържи или запече. Може да служи и като пълнеж за равиоли, както и да се слага върху пици или сандвичи.
Предлагаме ви рецепта за вкусна салата с рукола, портокал и сирене Халуми, която е чудесна за зимата.
Необходими продукти:
- 500 грама сирене Халуми
- 1 портокал
- една шепа чери домати
- 1 скилидка чесън
- 150 грама рукола
- 1 с. л. портокалов сок
- 1/2 ч. зрънца нар
- 80 мл сок от портокал
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. подсладител по избор
Начин на приготвяне:
Комбинирайте портокаловия сок, подсладителя и зехтина и разбъркайте добре.
Полейте сиренето с 1 с. л. портокалов сок и запечете на тиган за около 5 минути, заедно с чесъна, нарязан на много ситно.
Измийте и нарежете руколата и чери доматите, добавете нара към тях, полейте с дресинга и отгоре добавете запеченото сирене.
Обелете портокала и наредете няколко парченца върху салатата.
-
Кое е любимото ви сирене?
-
Моцарела
-
Халуми
-
Чедър
-
Бри
-
Горгонзола
-
Гауда
-