Традиционно на Гергьовден се приготвя агнешко месо. По традиция трябва да се изпече цяло агне, но на днешно време малко хора го правят.
Ако искате все пак да спазите традицията и да хапнете агнешко на утрешния празник, можете да приготвите по-интересно ястие от агнешко месо, като пълнено агнешко бутче с билки.
Агнешкото месо е много вкусно и ароматно, а благодарение на билките и подправките в тази рецепта става още по-вкусно.
Тази рецепта е много подходяща за празничния обяд утре, особено ако сте именици или ще имате гости и искате да ги впечатлите.
Ето как да приготвите ароматно пълнено агнешко бутче:
Необходими продукти:
- 1 агнешко бутче
- голяма шепа магданоз
- 3 скилидки чесън
- 100 грама бекон
- 3 с.л. зехтин
- сол и черен пипер
- 150 мл червено вино
- 2 с.л. масло
Начин на приготвяне:
Първата стъпка в тази рецепта е хубаво да измиете и почистите месото.
След това направете разрез на бутчето от вътрешната страна, така че да можете да го напълните.
Измийте и нарежете на ситно магданоза.
Нарежете и бекона на ситно.
Сложете магданоза, бекона и скилидките чесън в направения прорез.
Поръсете обилно със зехтин и овкусете със сол и черен пипер.
Затворете бутчето и го увийте стегнато с конец.
Сложете го в тава и покрийте с алумиево фолио.
Печете на 180 градуса около час и 15 минути.
Изсипете мазнината от тавата в дълбок тиган. Загрейте я и добавете червеното вино, както и малко сол и черен пипер.
Добавете маслото и оставете да се разтопи.
Сервирайте месото, като полеете с този сос.
Агнешкото бутче може да се сервира с различни гарнитури, като картофи, картофено пюре, задушените зеленчуци или зелена салата.
-
Приготвяте ли агнешко на Гергьовден?
-
Да
-
Не
-