in

Ейми Джонсън – първата жена, летяла сама до Австралия

Животът на Ейми Джонсън е поредното доказателство, че човек може да се стреми към това, което иска, независимо от времената и обстоятелствата. Тя е пионер в авиацията, британски офицер и военен летец от Втората световна война. В началото летенето ѝ било хоби, но по-късно Ейми се сдобива с пилотски лиценз. Нейният баща, който винаги е сред най-силните ѝ поддръжници, предлага да ѝ купи самолет. С пари от баща си и виконт Чарлс Уейкфийлд тя купува самолет.

Джонсън придобива световно признание, когато през 1930 г. става първата жена, летяла сама от Англия до Австралия. Тя отлита от Кройдън, южно от Лондон, на 5 май и каца в Даруин, Северна територия на 24 май, преодолявайки 18 000 км. Нейният самолет от този полет може все още да се види в Научния музей в Лондон.

Тя получава трофея Хармън, както и Орден на Британската империя като признание за това постижение и е почетена с пилотски лиценз № 1 според Въздушните навигационни разпоредби на Австралия. През юли 1931 Джонсън и Джак Хъмфрис стават първите пилоти, летели от Лондон до Москва за един ден, завършвайки пътуването от 1830 км за приблизително 21 часа. От там те продължават през Сибир до Токио, поставяйки рекордно време за полет от Великобритания до Япония.

Предложение за брак – само 8 часа след запознанството

На 29 юли 1932 година Джонсън се омъжва за известния шотландски пилот Джим Молисън, който ѝ прави предложение за брак по време на полет, на който са заедно, само 8 часа след като са се срещнали.

През юли 1932 г. Джонсън поставя соло рекорд за полет от Лондон до Кейп Таун, Южна Африка, надминавайки рекорда на новия си съпруг. Следващите ѝ полети са дуо, летейки с Молисън, нонстоп от Пендин Сендс, Южен Уелс, до Съединените щати през 1933 г. Горивото на самолета им обаче свършва и те катастрофират в Бриджпорт, и двамата са ранени. След като се възстановяват, са посрещнати празнично в Ню Йорк – с хвърляне на телеграфни ленти по Уол Стрийт.

През май 1936 г. Джонсън прави последния си рекорден полет, възвръщайки си рекорда от Великобритания до Южна Африка. Летейки сама или със съпруга си Джим Молисън, Джонсън поставя голям брой рекорди за дълго разстояние. Тя лети във Втората световна война в Спомагателния въздушен транспорт, като загива при полет за връщане на самолет в базата.

Мистериозни обстоятелства около смъртта ѝ

Обстоятелствата около смъртта ѝ са неясни и до днес. Има различни версии: че е била свалена от противовъздушно оръжие, че е скочила от самолета, тъй като горивото е свършило, че се е разбила в устието на река Темза и се е удавила. Ейми Джонсън е първият член на ВСТ, загинал по време на служба.

През 1999 г. е обявено, че Том Мичъл от Краубъро, Съсекс, е свалил героинята, след като тя двукратно не е дала правилния идентификационен код по време на полета. Той разказва: „Причината, поради която Ейми бе свалена, е че тя даде погрешния цвят на деня по радиовръзката“. (Това е парола за идентифициране на самолета, известна на британските ВВС сили).

Мичъл обяснява как самолетът е бил засечен и как е установен контакт по радиото. Направено е запитване за паролата. Тя двукратно дава погрешна. „Шестнадесет патрона бяха изстреляни и самолетът падна в естуара на Темза. Ние всички смятахме, че това е вражески самолет до следващия ден, когато прочетохме вестниците и открихме, че е била Ейми. Офицерите ни предупредиха никога да не казваме какво се е случило“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Смъртта на Мерилин Монро – нови разкрития във филма на Нетфликс

Агнешко бутче

Пълнено агнешко бутче