Пролетните рулца са едно от най-популярните ястия в азиатската кухня. Има хиляди варианти на това ястие, което може да се сервира както като предястие, така и като основно, когато е комбинирано с подходяща гарнитура.
В различните части на Азия пролетните рулца се приготвят по различен начин. Има хиляди варианти за пълнежа, а има и различни обвивки на рулцата.
Пролетните рулца се появяват като сезонна храна и представляват палачинка, пълна със сезонни зеленчуци. Обикновено се ядат по време на пролетния фестивал в континентален Китай, откъдето идва и името им.
В оригиналната рецепта рулцата се пържат и съдържат само зеленчуци. Възможно е обаче да се добави и някакво месо, най-често свинско. Ако ще сервирате пролетните рулца като основно ястие, добре е да добавите и месо, за да бъдат по-засищащи.
Можете да експериментирате при приготвянето на това ястие, но вижте как да приготвите автентични китайски пролетни рулца:
Необходими продукти:
- 300 грама свинско месо
- 1 ч.л. оризово вино
- 2 с.л. олио
- 1 скилидка чесън
- 10 гъби Шийтаке
- 2 моркова
- 1 ч. бамбукови стръкове
- 1 малко китайско зеле
- 2 с.л. соев сос
- 2 ч.л. сусамово масло
- 3 ½ с.л. царевично нишесте
- сол, черен пипер, бял пипер
- ¼ ч.л. захар
- около 15 броя оризови кори
За соса:
- 2 ч.л. захар
- 2 ч.л. гореща вода
- 1 с.л. сос Уорчестър
- 1 с.л. соев сос
Начин на приготвяне:
Комбинирайте ½ ч.л. сусамово масло с оризовото вино, ½ ч.л. царевично нишесте, малко сол, черен и бял пипер.
Нарежете месото на ситно и мариновайте с получената смес. Оставете да престои около 30 минути.
През това време измийте всички зеленчуци и ги нарежете на сравнително малки, еднакви по големина парчета.
Запържете свинското месо в 2 с.л. олио. Пържете няколко минути, след което добавете гъбите, морковите и чесъна.
След 1-2 минути добавете зелето и бамбуковите стръкове.
Имайте предвид, че зелето ще пусне вода. Намалете котлона и оставете леко да къкри, за да се изпари.
Добавете малко соев сос, оща малко сусамово масло и овкусете със сол, черен и бял пипер.
Когато зеленчуците омекнат, добавете 2 с.л. царевично нишесте. То ще сгъсти плънката и ще абсорбира излишната вода.
Сместа трябва да се охлади много добре преди да започнете да пълните рулцата.
Вземете една оризова кора, сложете я така, че единият ъгъл да е насочен към вас. Добавете около 2 с.л. от плънката и навийте на руло. Пролетните рулца се навиват по същия начин като бурито.
„Залепете“ отворения край с малко царевично нишесте, разбъркано с вода.
Най-добре е да изпържите толкова рулца, колкото са ви нужни. Останалите можете да замразите и да изпържите друг път.
Рулцата се пържат в силно загрято олио за няколко минути.
За соса, добавете захарта, соса Уорчестър и соевия сос към горещата вода и разбъркайте добре. Идеята на този сос е рулцата да се потапят в него, така че се сервира в отделна купичка.
-
Какви пролетни рулца предпочитате?
-
Пържени
-
Сурови (със зеленчукова обвивка)
-