in

Пролетни рулца

Пролетни ролца

Пролетните рулца са едно от най-популярните ястия в азиатската кухня. Има хиляди варианти на това ястие, което може да се сервира както като предястие, така и като основно, когато е комбинирано с подходяща гарнитура.

В различните части на Азия пролетните рулца се приготвят по различен начин. Има хиляди варианти за пълнежа, а има и различни обвивки на рулцата.

Пролетните рулца се появяват като сезонна храна и представляват палачинка, пълна със сезонни зеленчуци. Обикновено се ядат по време на пролетния фестивал в континентален Китай, откъдето идва и името им.

В оригиналната рецепта рулцата се пържат и съдържат само зеленчуци. Възможно е обаче да се добави и някакво месо, най-често свинско. Ако ще сервирате пролетните рулца като основно ястие, добре е да добавите и месо, за да бъдат по-засищащи.

Можете да експериментирате при приготвянето на това ястие, но вижте как да приготвите автентични китайски пролетни рулца:

Необходими продукти:

  • 300 грама свинско месо
  • 1 ч.л. оризово вино
  • 2 с.л. олио
  • 1 скилидка чесън
  • 10 гъби Шийтаке
  • 2 моркова
  • 1 ч. бамбукови стръкове
  • 1 малко китайско зеле
  • 2 с.л. соев сос
  • 2 ч.л. сусамово масло
  • 3 ½ с.л. царевично нишесте
  • сол, черен пипер, бял пипер
  • ¼ ч.л. захар
  • около 15 броя оризови кори

За соса: 

  • 2 ч.л. захар
  • 2 ч.л. гореща вода
  • 1 с.л. сос Уорчестър
  • 1 с.л. соев сос

Начин на приготвяне:

Комбинирайте ½ ч.л. сусамово масло с оризовото вино, ½ ч.л. царевично нишесте, малко сол, черен и бял пипер.

Нарежете месото на ситно и мариновайте с получената смес. Оставете да престои около 30 минути.

През това време измийте всички зеленчуци и ги нарежете на сравнително малки, еднакви по големина парчета.

Запържете свинското месо в 2 с.л. олио. Пържете няколко минути, след което добавете гъбите, морковите и чесъна.

След 1-2 минути добавете зелето и бамбуковите стръкове.

Имайте предвид, че зелето ще пусне вода. Намалете котлона и оставете леко да къкри, за да се изпари.

Добавете малко соев сос, оща малко сусамово масло и овкусете със сол, черен и бял пипер.

Когато зеленчуците омекнат, добавете 2 с.л. царевично нишесте. То ще сгъсти плънката и ще абсорбира излишната вода.

Сместа трябва да се охлади много добре преди да започнете да пълните рулцата.

Вземете една оризова кора, сложете я така, че единият ъгъл да е насочен към вас. Добавете около 2 с.л. от плънката и навийте на руло. Пролетните рулца се навиват по същия начин като бурито.

„Залепете“ отворения край с малко царевично нишесте, разбъркано с вода.

Най-добре е да изпържите толкова рулца, колкото са ви нужни. Останалите можете да замразите и да изпържите друг път.

Рулцата се пържат в силно загрято олио за няколко минути.

За соса, добавете захарта, соса Уорчестър и соевия сос към горещата вода и разбъркайте добре. Идеята на този сос е рулцата да се потапят в него, така че се сервира в отделна купичка.

  • Какви пролетни рулца предпочитате?

    • Пролетни рулца
      Пържени
    • Зеленчукови пролетни рулца
      Сурови (със зеленчукова обвивка)

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Къдрене

7 начина да къдрите косата си без нагряване

Всички ние сме мечти

„Всички ние сме мечти“ – наивниците, които се осмеляват да мечтаят