in

Пол Линч спечели „Букър“ с антиутопия (снимки и видео)

Снимки и видео: Facebook/The Booker Prizes

Тазгодишният „Букър“ спечели ирландския писател Пол Линч за антиутопията си „Песента на пророка“ (Prophet Song). Церемонията се проведе в Лондон в неделя вечерта. Припомняме, че връчването на престижната награда е най-важното събитие в англоезичния литературен и издателски свят. Връчва се от 1969 г. за литература, писана на английски език, а сред нейните носители са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. Победителят получава награда от 50 000 британски лири (около 57 000 евро) и сигурен международен успех.

През 2005-а започва да се връчва и международният „Букър“ за книги в превод. Неин първи носител става албанският писател Исмаил Кадаре, а последният е Георги Господинов за „Времеубежище“.

„Песента на пророка“ е петият роман на Линч. Книгата е разтърсващ разказ за живота на майка, бореща се да защити семейството си в една страна, изпаднала в тоталитаризъм и война. „Да напиша тази книга не беше лесно. Рационалната част от мен смяташе, че написването й ще обрече кариерата ми на провал, но трябваше да я довърша„, коментира Пол.

Той пише отчасти „Песента на пророка“ по време на ковид локдауна. Споделя, че обезпокоителната идея за полицейски час и появата на вирус го е осенила още преди това и за него е било много странно да я види да се случва на живо. Романът му разказва как животът на Айлиш Стак, майка на четири деца, се преобръща, след като съпругът й, издирван от новата тайна полиция, изчезва. Жената се опитва да запази единството на семейството си, докато навсякъде около нея страната й поема по пътя на тиранията и се превръща във фашистка. Линч все пак отбеляза, че книгата му не е пророческа декларация, но резонира с действителността за читателите, които искат да помислят върху това.

„С голяма жизненост „Песента на пророка“ улавя социалните и политическите тревоги на нашето време“, каза канадската писателка Еси Едугян, която председателстваше журито. „Читателите ще възприемат книгата като трогателна и истинска, и няма да забравят скоро предупрежденията, които тя съдържа“, допълни Едугян. По думите й романът е триумф на емоционалния разказ, смел и дързък, в който Линч прави зашеметяващи езикови подвизи. Тя разкри, че изборът на победител не е бил единодушен, но шестчасовото заседание на журито не е било настървено.

Линч е роден в Лимерик през 1977 г. Живее в Дъблин, където се мести през 90-те години на миналия век. Той е петият ирландец с награда „Букър“. Пол вярва, че литературата е за съзерцание, а не за бързо четене на сюжет и факти. И макар че определя съвременната епоха на интернет като тиранията на новото, смята, че винаги ще има хора, родени за книги – всяка епоха има своите съзерцатели. „Вярвам, че си струва да пишем, за да си припомним какво не можем да знаем. Да си напомним, че сигурността е опасна. Това фактическо познание за света хвърля само малка светлина. Художествената измислица е необходима, защото ми се струва, че само тя може да побере пълната странност на живота. За да ни напомни, че истината всъщност е невъзможна“, казва Линч в интервю за литературното издание Еlectric Literature през 2015 г.

46-годишният ирландец беше фаворит на букмейкърите за спечелването на престижната награда, която обикновено води до солиден ръст в продажбите. 158 книги общо, публикувани в Обединеното кралство и Ирландия между октомври 2022 г. и септември 2023 г., бяха изпратени за участие в конкурса. Тринадесет от тях бяха избрани на първия кръг.

Сред останалите романи, включени в краткия списък, беше дебютът на родената в Кения писателка Четна Мару „Западната улица“ – разказ за тийнейджърка, фенка на скуоша, която намира забрава в спорта, докато се справя с тежка загуба.

Четна Мару и Алън Холингхърст с кралицата.

Трагикомичната сага „Ужилването на пчелата“ на ирландеца Пол Мъри разглежда влиянието на съдбата върху икономическите и екзистенциалните трудности на едно ирландско семейство. „Ако те преживея“ на американския писател Джонатан Ескофъри също пресъздава историята на ямайско семейство, което напуска Кингстън и трябва да изгради живота си наново в Маями през 70-те години на миналия век. Романът „Този друг рай“ на другия американец в надпреварата, Пол Хардинг, е вдъхновен от исторически събития и разказва за пристигането на група изгнаници на остров Епъл в САЩ, за да съградят нов дом. „Изследване на послушанието“ на канадката Сара Бърнстейн изследва властта и вината през историята на млада жена, която напуска родното си място, за да се грижи за брат си.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.3k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Любовта на семейство Бонар

Противоречивият Наполеон