in

ЛюбовЛюбов

Полиняно а Маре – перлата на Пулия

Полиняно а Маре
Снимки: Личен архив

Пътешествието в Италия е нещо, което всеки човек трябва да си подари поне веднъж в живота. Рим е толкова величествен и красив град, там всеки ъгъл е история. Но тълпите от хора, особено през пролетта, претъпканите площади и улици, правят преживяването не толкова приятно. Въпреки това определено си струва да посетите италианската столица.

Ако обаче искате да се потопите в романтиката на малките италиански градчета с красива архитектура, вкусна храна и по-малко туристи, Южна Италия е чудесен избор. Полетите до Бари са много достъпни, както и да си наемете кола под наем за няколко дни и да обиколите тези приказни градчета.

Нашето пътешествие започна от Полиняно а Маре, едно от най-красивите места в цяла Пулия. Още преди да го посетим, бях чела, че е перлата на региона и най-сниманото място, но на живо, то е още по-красиво.

Исторически център

Разходката из историческия център на града (Centro Storico) е истинско удоволствие. Малките улички приличат на лабиринт, в който можеш да се изгубиш между сградите. Разхождайки се из тях, няма как да пропуснете панорамните тераси, които са истинска наслада за очите. Те откриват красиви гледки към градчето и Адриатическо море.

Terrazza Santo Stefano и плажът Lama Monachile

Най-популярната тераса е Terrazza Santo Stefano, от която можете да се насладите на красивия плаж Lama Monachile. Този малък красив плаж, разположен между варовиковите скали, е любим не само на туристите, но и на местните жители. Много хора обичат да си прекарват времето там (особено по залез) с напитка в ръка и да се наслаждават на живописния пейзаж.

Мостът Ponte Borbonico и статуята на Доменико Модуньо

Ние имахме късмета да видим плажа сутринта, когато няма много хора. Най-хубавото място за снимки е мостът Ponte Borbonico. През по-голямата част от деня каменистият плаж Lama Monachile е пълен с хора и е трудно да го заснемеш празен. За да направите такива снимки, трябва да отидете рано сутринта.

Ако продължите малко след него, ще стигнете до статуята на Доменико Модуньо – италиански певец, композитор и актьор, с когото местните много се гордеят. Той става известен с песента Volare („Летя“), която му носи четирикратна победа на фестивала в Сан Ремо. Този рекорд е постиган само от още един певец – Клаудио Вила. За съжаление площадът около статуята бе в ремонт и не успяхме да я заснемем.

Grotta Palazzese

На една от терасите ще видите и един от най-известните и снимани ресторанти в света. Той е разположен във варорикова пещера и е част от хотела Grotta Palazzese. Мястото се е използвало като първобитен ресторант още през 1700 г., когато местната аристокрация се е събирала там. Днес е едно от най-романтичните места за вечреря с неповторим изглед към Адриатическо море.

Историческият център е най-красивата част в Полиняно а Маре, а за да се потопите в неговата атмосфера, са ви достатъчни няколко часа, тъй като градчето е малко. Ние пристигнахме сутринта и останахме до обяд. Може би това са най-подходящите часове на деня, по улиците нямаше почти никакви хора и се потопихме дълбоко в романтиката на Полиняно а Маре…

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Момиче на война

„Момиче на война“ – история за децата войници

Герои Украйна

Жените герои на Украйна