Фахитас е традиционно мексиканско ястие, състоящо се от месо и зеленчуци. В първоначалната рецепта, месото е говеждо, но впоследствие започва да се приготвя и с други видове месо.
Месото в тази рецепта може да бъде приготвено на тиган или гриловано, а терминът „Фахитас“ се използва и за стила на готвене, а не само за самото ястие.
Въпреки че Фахитас е мексиканско ястие, то е много популярно и в САЩ.
Вариантът с пилешко месо е много вкусен- сочно пилешко месо, сотирани зеленчуци, сок от лайм. Ястието може да се сервира с различни гарнитури, както и с тортила.
Ето как да приготвите вкусно пиле Фахитас:
Необходими продукти:
- 3 броя пилешки гърди
- 1 глава лук
- 3 чушки
- 2 с.л. зехтин
- ½ лайм
- ½ ч.л. чили на прах
- ½ ч.л. кимион
- 1 ч.л. чесън на прах
- ½ ч.л. червен пипер
- ½ ч.л. риган
- сол и черен пипер
- тортили, за сервиране
Начин на приготвяне:
Комбинирайте всички подправки в малка купичка- чилито, кимиона, чесъна на прах, червения пипер, ригана, малко сол и черен пипер.
Измийте и почистете пилешкото месо и го поръсете обилно със сместа от подправки.
Запържете пилешките гърди в малко зехтин за по 7-8 минути от всяка страна.
Измийте и нарежете чушките и лука на тънки парченца.
Когато пилешкото месо е готово, извадете го от тигана и добавете зеленчуците.
Нарежете месото на лентички и го върнете в тигана при зеленчуците.
Поръсете със сока от лайм и сервирайте с тортила. По желание добавете гуакамоле, салца или заквасена сметана.
-
Опитвали ли сте пиле Фахитас?
-
Да
-
Не
-