in

Пикантни такос със скариди

Такос със скариди

Тако е традиционно мексиканско ястие, състоящо се от царевична или пшенична тортила, сгъната като джоб и напълнена с някаква плънка. Пълнежът на такото може да бъде най-различен- говеждо, свинско, пилешко, морски дарове, боб, зеленчуци, сирене. Обикновено се добавя и гуакамоле, салца, заквасена сметана, чили и различни зеленчуци.

Такос са улична храна, популярна по целия свят. Смята се, че предшества пристигането на испанците в Мексико. Има антропологични доказателства, че коренното население, живеещо в района на Мексиканската долина, се хранело с такос, пълни с малки рибки.

Пишейки по времето на испанските конкистадори, Бернал Диас дел Кастило документира и първия тако празник.

Такосите с месо са по-популярни и често срещани от тези с морски дарове и риба, но ако обичате морски дарове, тези такоси със скариди много ще ви допаднат. Освен това са подходящи за феновете на лютото, тъй като са доста пикантни.

Ето как да ги приготвите:

Необходими продукти:

  • 1 килограм големи скариди
  • 2 с.л. масло от авокадо
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • ½ ч.л. кимион
  • 1 ч.л. лют червен пипер
  • сол и черен пипер
  • 16 царевични тортили

За салатата:

  • 2 чаши зеле
  • 2 чаши червено зеле
  • 2 с.л. сок от лайм
  • 1 ч.л. мед

За крема от авокадо:

  • 2 броя авокадо
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 с.л. оцет
  • 2 с.л. сок от лайм

Начин на приготвяне:

Нарежете двата вида зеле на ситно и ги комбинирайте в голяма купа. Добавете сока от лайм, меда и овкусете със сол и черен пипер.

Оставете салатата настрана и направете крема от авокадо, като махнете костилките и обелките на авокадото и го сложите в чопъра, заедно с чесъна, малко кимион, малко лют червен пипер, 2 с.л. сок от лайм, 2 с.л. оцет и малко зехтин. Блендирайте до получаване на гладка смес.

В малка купа комбинирайте чесъна на прах, пушения червен пипер, ½ чаена лъжичка кимион, червения пипер, малко сол и черен пипер. Почистете скаридите и ги сложете в подправките, за да се овкусят.

Загрейте маслото от авокадо в тиган и когато се затопли, добавете скаридите. Гответе по 2-3 минути от всяка страна.

Напръскайте царевичните тортили със спрей за готвене и ги сложете в тиган с незалепващо покритие за 2-3 минути. По този начин ще омекнат и ще можете да ги сгънете.

Във всяка питка сложете по малко от салатата, малко от крема и 2-3 скариди.

Loading

  • Обичате ли тако?

    Такос
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Красота звезди

Тайните за красота на звездите

ива стоянова

Журналистката Ива Стоянова издаде първия си роман