Оризовият бургер е вариация на обикновения бургер, като при него вместо хлебчета се използват „питки“ от ориз.
Веригата ресторанти за бързо хранене MOS Burger представя оризовия бургер в Япония още през 1987 г. Оттогава това ястие става много популярно в Азия.
В Южна Корея тези бургери са известни като „бапбургери“ (bap/bab означава ориз на корейски език). Популярните оризови бургери в Корея включват пълнежи като пържено кимчи и риба тон с майонеза.
Оризовият бургер може да бъде с най-различни пълнежи- от обикновено телешко кюфте, каквото се слага в традиционния бургер, до кюфте от сьомга, пържена риба, скариди и много други.
Ако използвате риба или някакви морски дарове, оризовият бургер ще наподобява вкуса на суши и със сигурност ще ви допадне.
Ето как да приготвите вкусни оризови бургери със сьомга и авокадо:
Необходими продукти:
- 2 чаши ориз за суши
- 3 чаши вода
- 1 ч.л. оризов оцет
- сол
- 1 кг филе от сьомга
- 2 малки чушки
- 80 грама галета
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. соев сос
- 1 яйце
- 1 с.л. лимонов сок
- ½ марула
- 2 броя авокадо
Начин на приготвяне:
Измийте ориза и го сложете в тенджера, заедно с водата, оцета и щипка сол. Сложете капак и оставете да заври. Когато водата заври, намалете котлона и оставете да се вари около 15-20 минути.
След като оризът е сварен, прехвърлете го в купа и го охладете в хладилника.
Оформете „питките“ с ръце или с малък ринг. Оризът е лепкав, така че ще застане във формата, в която искате. За горната „питка“ можете да използвате малка купичка, за да я направите обла.
Напръскайте незалепващ тиган със спрей за готвене и сложете оризовите питки. Гответе по около 10-12 минути. Когато оризът стане златист на цвят, готови са.
Измийте и нарежете филето от сьомга на ситно.
Нарежете чушките и чесъна също на ситно и ги прибавете към рибата. Добавете соевия сос, лимоновия сок, яйцето и подправете със сол и черен пипер.
Разбъркайте добре сместа и оформете бургерите с ръце.
Запечете ги на тиган по около 5 минути от двете страни и оставете да се охладят преди да сглобите бургерите.
През това време измийте марулята и нарежете авокадото на кубчета.
Сглобете бургерите, като във всяка „питка“ сложите по едно кюфте от сьомга, един лист маруля и малко нарязано авокадо.
-
Опитвали ли сте оризов бургер?
-
Да
-
Не
-