in

Оризови бургери със сьомга

Оризови бургери

Оризовият бургер е вариация на обикновения бургер, като при него вместо хлебчета се използват „питки“ от ориз.

Веригата ресторанти за бързо хранене MOS Burger представя оризовия бургер в Япония още през 1987 г. Оттогава това ястие става много популярно в Азия.

В Южна Корея тези бургери са известни като „бапбургери“ (bap/bab означава ориз на корейски език). Популярните оризови бургери в Корея включват пълнежи като пържено кимчи и риба тон с майонеза.

Оризовият бургер може да бъде с най-различни пълнежи- от обикновено телешко кюфте, каквото се слага в традиционния бургер, до кюфте от сьомга, пържена риба, скариди и много други.

Ако използвате риба или някакви морски дарове, оризовият бургер ще наподобява вкуса на суши и със сигурност ще ви допадне.

Ето как да приготвите вкусни оризови бургери със сьомга и авокадо:

Необходими продукти:

  • 2 чаши ориз за суши
  • 3 чаши вода
  • 1 ч.л. оризов оцет
  • сол
  • 1 кг филе от сьомга
  • 2 малки чушки
  • 80 грама галета
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 яйце
  • 1 с.л. лимонов сок
  • ½ марула
  • 2 броя авокадо

Начин на приготвяне:

Измийте ориза и го сложете в тенджера, заедно с водата, оцета и щипка сол. Сложете капак и оставете да заври. Когато водата заври, намалете котлона и оставете да се вари около 15-20 минути.

След като оризът е сварен, прехвърлете го в купа и го охладете в хладилника.

Оформете „питките“ с ръце или с малък ринг. Оризът е лепкав, така че ще застане във формата, в която искате. За горната „питка“ можете да използвате малка купичка, за да я направите обла.

Напръскайте незалепващ тиган със спрей за готвене и сложете оризовите питки. Гответе по около 10-12 минути. Когато оризът стане златист на цвят, готови са.

Измийте и нарежете филето от сьомга на ситно.

Нарежете чушките и чесъна също на ситно и ги прибавете към рибата. Добавете соевия сос, лимоновия сок, яйцето и подправете със сол и черен пипер.

Разбъркайте добре сместа и оформете бургерите с ръце.

Запечете ги на тиган по около 5 минути от двете страни и оставете да се охладят преди да сглобите бургерите.

През това време измийте марулята и нарежете авокадото на кубчета.

Сглобете бургерите, като във всяка „питка“ сложите по едно кюфте от сьомга, един лист маруля и малко нарязано авокадо.

  • Опитвали ли сте оризов бургер?

    Оризови бургери
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Мадагаскар

Скритите съкровища на Мадагаскар

бунгалото

„Бунгалото“ – една забранена любов, която ще устои на времето