Огретен е всяко ястие, залято с мляко или сметана и поръсено със сирене. Това ястие се приготвя на фурна и има хиляди варианти.
Терминът „au gratin“ или „gratinée“, откъдето идва и „огретен“, се отнася за всички ястия, приготвени по този начин.
В оригиналната рецепта се използват сварени картофи, които се нарязват на кубчета, заливат се с прясно мляко и яйца и се поръсват със сирене отгоре. Освен традиционния картофен огретен, това ястие може да се приготви с почти всички зеленчуци, а има и рецепти с месо.
Ето как да приготвите огретен от броколи:
Необходими продукти:
- 900 грама броколи
- 50 грама масло
- 375 мл прясно мляко
- 3 с. л. брашно
- сол
- черен пипер
- щипка индийско орехче
- 100 грама чедър
- 50 грама галета
Начин на приготвяне:
Разтопете 3 с. л. масло. Добавете брашното, като разбърквате непрекъснато.
Добавете млякото, малко сол и индийското орехче. Оставете да заври, след което намалете котлона и оставете соса да се готви около 10 минути, за да се сгъсти.
Накрая добавете черния пипер и свалете от котлона.
Сложете броколите, които сте накъсали на розички, във вряща вода за около 5 минути, докато омекнат.
Пригответе тавичка, като я намажете обилно с масло.
Сложете броколите в тавата, поръсете малко настърган чедър и залейте със соса. Отгоре добавете останалото сирене.
Разтопете 1 с. л. масло. Добавете галетата и гответе, докато придобие златист цвят.
Поръсете огретена с галетата и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 20 минути.
-
Какъв огретен предпочитате?
-
Картофен огретен
-
Огретен от някакъв друг зеленчук (броколи, спанак, карфиол, тиквички)
-
Огретен с месо
-