in

Огретен от броколи

Огретен е всяко ястие, залято с мляко или сметана и поръсено със сирене. Това ястие се приготвя на фурна и има хиляди варианти.

Терминът „au gratin“ или „gratinée“, откъдето идва и „огретен“, се отнася за всички ястия, приготвени по този начин.

В оригиналната рецепта се използват сварени картофи, които се нарязват на кубчета, заливат се с прясно мляко и яйца и се поръсват със сирене отгоре. Освен традиционния картофен огретен, това ястие може да се приготви с почти всички зеленчуци, а има и рецепти с месо.

Ето как да приготвите огретен от броколи:

Необходими продукти: 

  • 900 грама броколи
  • 50 грама масло
  • 375 мл прясно мляко
  • 3 с. л. брашно
  • сол
  • черен пипер
  • щипка индийско орехче
  • 100 грама чедър
  • 50 грама галета

Начин на приготвяне:

Разтопете 3 с. л. масло. Добавете брашното, като разбърквате непрекъснато.

Добавете млякото, малко сол и индийското орехче. Оставете да заври, след което намалете котлона и оставете соса да се готви около 10 минути, за да се сгъсти.

Накрая добавете черния пипер и свалете от котлона.

Сложете броколите, които сте накъсали на розички, във вряща вода за около 5 минути, докато омекнат.

Пригответе тавичка, като я намажете обилно с масло.

Сложете броколите в тавата, поръсете малко настърган чедър и залейте със соса. Отгоре добавете останалото сирене.

Разтопете 1 с. л. масло. Добавете галетата и гответе, докато придобие златист цвят.

Поръсете огретена с галетата и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 20 минути.

  • Какъв огретен предпочитате?

    • Картофен огретен
    • Огретен от някакъв друг зеленчук (броколи, спанак, карфиол, тиквички)
    • Огретен с месо

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Солта и нейните лечебни свойства

„Завърналите се“ – 21 истории за смисъла да се върнеш у дома