in

„Завърналите се“ – 21 истории за смисъла да се върнеш у дома

„Завърналите се“ представя 21 истории на българи, които се различават по интереси, занимания и стремежи, но споделят сходна житейска траектория. Всички те са вкусили от живота зад граница, опознали са по-добре себе си и света и са натрупали богат опит, след което съвсем съзнателно са решили да се завърнат в родината си. Техните истории рисуват една по-нюансирана картина на българската реалност, в която възпитани и кадърни хора полагат усилия да се грижат за себе си и за близките си и намират смисъл да търсят щастието у дома.

Запознайте се отблизо със:

Стойко Станев, Весела Димитрова, Мария Цачева и Антон Митов, Адам Иванов, Росица Георгиева, Виктор Жечев, Виолета Велчева, Вилияна Малева, Борислав Петров, Теодора Алексиева, Николая Кръстева, Милен Илиев, Екатерина Лашова, Радина Попова, Асен Кехайов, Нели Манова, Димитър Ташев, Ваня Бонева, Евгений Бенчев, Йонел Илиева, Робърт Желязков.

„За тези близо 10 г., през които живеех в САЩ, се убедих, че не е лесно нито „там“, нито „тук“, но пък си заслужава всяко усилие и „там“, и „тук“. Времето на чужда земя ме научи на още по-голяма дисциплина, борбеност и вяра, че нещата могат да се променят към по-добро, ако хората искат това да се случи“, разказва авторката Петя Кертикова. „България на моите мечти е едно чисто място, в което хората живеят, а не просто съществуват, и ценят и пазят това, което им е дадено. Наш дълг е да опазим земята поне за децата си и да им завещаем нещо повече от объркан климат, боклуци в моретата и океаните, вируси и нехайство, които убиват и тяло, и душа. Искам да видя една правова България“, заявява категорично тя.

За автора 

Петя Кертикова е журналист, водещ на новини и автор на телевизионната поредица „Завърналите се“. Започва кариерата си в редакцията на българската телевизия BiT в Чикаго, САЩ, след което се премества в редакцията на медията в София.

Родена и израснала в Русе, Петя е дългогодишен състезател по лека атлетика. Носител е на редица златни медали, купи, грамоти и отличия и е бивш шампион на България в дисциплините 800 м, 1500 м и 3000 м гладко бягане. През 2005 г. се класира на 4-то място на 3000 м гладко бягане на Европейския младежки олимпийски фестивал в Линяно, Италия.

Завършва средното си образование в спортно училище „Майор Атанас Узунов“ в родния си град. Печели спортна стипендия за обучение в Southern Methodist University (SMU) в Далас, САЩ, където придобива бакалавърска степен по телевизионна журналистика. В края на 2016 г. се присъединява към отбора на „завърналите се“ в България. Петя е един от героите на книгата „Хората, които променят България“ на Даниел Пенев. Постига най-голямата си победа досега на 21 април 2021 г., когато става майка на Йоан.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Огретен от броколи

Леопардов принт – защо не?