in

Невероятната съдба на Фран Сeлaк – 7 пъти на косъм от смъртта и 1$ млн. от лотарията

Фран Сeлaк

Баба ми казваше, че всичко може да се отнеме на човек, но не и късмета. Може да остане без пари, дом, семейство, работа… ако му е писано да изживее щастие, това ще се случи. Тя беше мъдра жена.

Ако отворим тълковния речник, ще видим, че думата „късмет“ означава както предопределението на човека, неговата съдба, така и особеното, необяснимо щастие и сполука, които облагодетелстват някои хора без оглед на това дали са го заслужили.

Каквото и да значи или как се опитваме да го обясним, хърватинът Фран Сeлaк се е родил под щастлива звезда, макар че през по-голямата част от живота си едва ли е мислел така. Неговият случай е наистина уникален. Или по-скоро случаи – защото Сeлaк, учител по музика, бил нещо като магнит за катастрофи.

Първият епизод от житейската му сага е през януари на 1962 г. Влакът, с който Селак пътувал към Дубровник, дерайлирал в близката ледена река. 17 пътници се простили с живота си, но учителят по музика се отървал само със счупена ръка и уплах. Това било началото на едно епично надбягване със смъртта. Година по-късно, докато пътувал със самолет, една от вратите изведнъж се откъснала и Сeлaк бил засмукан от декомпресията извън самолета. В инцидента загинали 19 пасажери, но хърватинът се спасил, падайки… в купчина сено.

През следващите години Сeлaк преживява автобусна катастрофа, колата му два пъти се подпалва, докато той е в нея. Следващите 22 години са спокойни, но идва 1995-а, когато Селак отново е на косъм от смъртта, и естествено, отново успява да се измъкне. Той е блъснат от автобус, но се разминава само с леки наранявания. През 1995 г. едва се спасява, след като влиза в мантинелата, за да избегне камион, който се движи срещу него. Мъжът буквално кацнал на едно дърво, а колата му се взривила стотина метра по-надолу в падината.

След последния случай екстремните преживелици на учителя престанали. Е, почти. Очевидно за да изравни везните, провидението решило да потупа Франк Сeлaк по рамото,за да му покаже, че в живота всичко е въпрос на баланс и през 2003 г. преподавателят по музика печели 1 милион долара от хърватската лотария. По това време бившият учител по музика се радва на петия си брак със съпругата си Катарина.

Години след това пенсионерът решава, че парите не могат да купят щастие и предпочита да живее скромен живот. Продава луксозния си имот на частен остров и заживява в скромния си дом в Петриня, на юг от столицата Загреб.

Невероятно, нали?! Животът изпреварва всяка фантазия, дори и най-смелата.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Стопанката на Господ

Стопанката на Господ – легендата за Пижо и Пенда

новини

Яж, моли се и… не гледай новини