in

Любопитни факти за Маргарет Тачър – жената, която умееше по-добре от мъжете да казва „не“

На 13 октомври преди почти век – през 1925 година, в Грантъм, Англия, е родена една от най-влиятелните жени в световната история – Маргарет Тачър. Тя е първата жена премиер на Обединеното кралство и в цяла Европа. Единственият британски министър-председател през 20-ти век, спечелил три последователни мандата. Позиция, която заема от 4 май 1979 до 28 ноември 1990 г. Маргарет Тачър е лидер на Консервативната партия от 1975 г. до края на управлението си. Известна е като Желязната лейди заради безкомпромисния си начин на работа.

От баща си – бакалин в малко градче, научава, че винаги трябва да се казва истината, без значение какво ще помислят другите. Защитава правото на жените на аборт и легализирането на хомосексуализма. Твърд противник е на смъртното наказание. Когато през 1970 година става министър на образованието и науката, трябва да намали бюджета и затова решава да премахне безплатното мляко в училищата. Според нея това било по-безболезнено от другите мерки. Въпреки всичко, това провокира вълна от обществени протести.

Част е от екипа, който създава първия замразен сладолед

Всъщност Маргарет Тачър е завършила химия. Дори 4 години работи като химик и е част от екипа, който създава първия замразен сладолед. В свободното си време изучава право. След като се омъжва за богатия бизнесмен Денис Тачър, се дипломира и като юрист, той финансира ученето й. Двамата имат близнаци – Карол и Марк.

След няколко неуспешни опита, тя най-накрая печели изборите през 1959 г. и заема мястото си в Камарата на общините. Нейната първа реч е в подкрепа на законопроект, който постановява заседанията на местните съвети да са публични.

Маргарет Тачър съставя правителство на 4 май 1979 с намерението да преодолее спада в икономиката на Великобритания и да намали държавните разходи. Желязната лейди остава докрай привърженик на многопрофилирано средно образование. По-късно преминава през още няколко министерски назначения, известно време е и в опозиция. Характерът й винаги се отличава с постоянство и непоколебимост. Тя иска държавата да се оттласне от имперското мислене и да се съобразява по-малко с международните събития. Винаги оставя добре осъзнатия национализъм в основата на своята политика. По време на своето управление тя съумява да върне вярата на британците в техните традиционни ценности и във възможността страната им да възстанови поне отчасти позициите си на световната политическа сцена. Никога не е приемана еднозначно.

Умира от инсулт на 87-годишна възраст – на 8 април, 2013 г.

Предлагаме ви част от тезите на Желязната лейди, с които си спечели и одобрението, и неодобрението на мнозина:

„Да бъдеш силен е като да бъдеш дама. Ако трябва да обясняваш на хората, че си, значи не си“.

„Жените умеят много по-добре от мъжете да казват „не“.

„Ако искаш нещо да бъде казано, помоли мъж. Ако искаш да бъде направено, помоли жена“.

„Изключително търпелива съм, при условие че накрая постигна своето“.

„Ако една жена проявява характер, за нея казват: „Вредна жена!“. А ако характер проявява някой мъж, за него казват: „Той е добро момче!“​

„Обикновено си съставям мнение за един човек в рамките на 10 секунди. Много рядко го променям“.

„Не създаването на богатство е опасно, а любовта към парите като самоцел“.

„Не познавам никой, който е достигнал върха без усилена работа. Това е рецептата. Може и да не ви закара до върха, но ще стигнете доста близко“.

„Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени“.

„Обичам спора, обичам дебата. Не очаквам този, който седи срещу мен да кима и да се съгласява. Не това му е работата“.

„Личните ожесточени атаки винаги ме развеселяват изключително – щом ме атакуват персонално, значи не им е останал нито един политически аргумент“.

„Няма свобода, докато няма икономическа свобода“.

„Никой не помни добрия самарянин, защото е имал добри намерения. Той е имал и доста пари освен тях“.

„Когато управляваш страна като Британия – силна, с водеща роля в световните отношения в добри и лоши времена, страна, която е винаги надеждна, то трябва да си железен“.

„В политиката съм заради конфликта между добро и зло, но вярвам, че накрая доброто ще възтържествува“.

„Едно от нещата, на които политиката ме научи е, че мъжете със сигурност не са здравомислещия пол“.

„Да бъдеш премиер е самотно занимание. Не можеш да водиш, ако си част от тълпата“.

„Дори моите критици да ме видят да ходя по водата на Темза, ще кажат, че е защото не умея да плувам“.

„Това, от което Британия има нужда, е желязна лейди“.

„Да седиш по средата на пътя е много опасно – може да те блъснат и от двете страни“.

„Днес жените имат много възможности да проявят себе си. Някои от нас даже управляват държави. Но ако трябва да съм честна, повече ни подхожда дамска чанта, отколкото щик“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.7k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Най-доброто от международното кино и тази година на Киномания

Дигиталният пророк Джарон Лание и защо намрази интернет