Признавам, не е най-диетичната рецепта, която мога да предложа с риба, но пак е някаква здравословна посока от тежките зимни ястия със свинско към по-леките вкусни идеи, предвид настъпването на пролетта следващия месец и желанието да се напъхаме отново в любимите дънки…
Освен това тези кюфтенца са доказано идеален повод детето ви да хапне риба, дори тя да не се нарежда сред любимите му храни. И не на последно място: страшно вкусни са и сравнително лесни за приготвяне!
Вървят чудесно с бяло вино (за вас, не за детето) и могат да послужат както за предястие, така и за основно ястие, особено ако ги комбинирате с домашно приготвен майонезен сос и препечен хляб с масло гхи и букет от билки.
Накратко: хем гузната ни съвест е леко притъпена, хем си осигуряваме мъничка кулинарна фиеста вкъщи.
За кюфтенцата ви трябват следните продукти:
- 3-4 едри картофа
- 500 грама филе от бяла риба
- 1 яйце
- 1 с.л. масло
- 1 с.л. соев сос
- 2-3 стръка пресен лук
- ½ връзка магданоз
- 100 гр. галета
- 50 мл. олио
- Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Сваряваме, обелваме и намачкваме картофите.
Нарязваме рибата на парчета и я запържваме в маслото за не повече от 2-3 минути от всяка страна. Изваждаме рибата от тигана и я подправяме със сол и черен пипер. Би трябвало вече да е съвсем крехка, тъй че я намачкваме (става и с вилица) и я смесваме с картофите.
Прибавяме наситнените магданоз и пресен лук, а после и разбитото със соевия сос яйце.
Разбъркваме всичко това добре и оформяме кюфтенцата – няма установен стандарт за размера им, в нашия дом предпочитаме те да са по-малки и по-хрупкави. Овалваме ги в галетата и пържим от двете страни в сгорещеното олио.
На този етап вече спокойно може да отворите и изстуденото бяло вино, а от личен опит горещо препоръчвам да комбинирате тази рецепта с чаша Совиньон Блан.
-
Какво бяло вино предпочитате?
-
Шардоне
-
Совиньон Блан
-
Траминер
-
Мускат
-