in

Когато любовта срещне страха

страха

Всеки човек има своите страхове – малки, големи, важни, не чак толкова важни. Страхът понякога ни кара, а друг път ни спира да започнем нещо или да го прекратим. Книгата „Когато любовта срещне страха“ е приятел, който ни учи да разбираме това чувство – как то ни пречи, ограничава, как ни служи и как да го надскочим.

В книгата подробно са описани някои основни страхове – страхът от любовта и загубата, страхът от промяната, страхът да се разкрием, страхът от другите, страхът да даваме и получаваме, страхът от самотата. Тя ни помага да се научим не само да ги разпознаваме, но и ни дава знание какво ги е породило, как да им противодействаме и да продължим уверено отвъд тях.

Авторът разглежда страха и като единствената преграда пред любовта. Дейвид Ричо обяснява и защо пътят към това да обичаме и да ни обичат преминава през справянето с личните ни страхове.

Един от важните изводи от книгата е, че физическите страхове са предизвикателство за ума и тялото, психологическите – за сърцето и душата. И в този ред на мисли, специално внимание е отделено на един от най-силно разпространените страхове – този от загубата.

Гърците са поставяли на всеки кръстопът символична статуя на Хермес, бога на идването и напускането, посланика и посредника между боговете и хората. Идването и тръгването са били свързани с такъв страх и стрес, че е трябвало да бъдат защитени от божествата. Това ни дава информация за древния произход на този страх.

„Когато любовта срещне страха“ ни учи, че скръбта е здравословният начин за справяне със загубата. Често се страхуваме да пуснем отминалите неща и да продължим напред. Жизнената енергия е силата да чувстваш, да пуснеш миналото и да продължиш напред с радост. Книгата разнищва не само проблемите с пълнотата им, но и дава практически съвети как да ги решим.

Пълноценната човешка личност, пише авторът, е способна да акостира и на двата бряга на реката на живота. Понякога не постигам успех – мога да го понеса. Понякога успявам – чудесно. Успехът не ме възгордява и не ме прави арогантен. Провалът не уронва самооценката ми и не ме отчайва.

Увлекателно поднесената комбинация на теория и практически наставления прави книгата ценен съюзник в самопознанието и самоусъвършенстването ни. Защото когато сме наясно със себе си, светът е съвършено различен.

И нека не забравяме, че когато не променяме нещо, ние го избираме. Зависи само и единствено от нас.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Рибни кюфтета

Кюфтенца от бяла риба и картофи

самочувствие

Как самочувствието влияе на живота ни