Плодовият кекс съществува от древни римски времена. Тогава се е правел от кедрови ядки, ечемичена каша, семена от нар, стафиди и медено вино. В някои страни, като Англия например, плодовият кекс е традиционен десерт за коледните празници.
В този тип кексове се слагат различни сушени плодове- стафиди, фурми и други. Вижте как да приготвите вкусен коледен плодов кекс:
Необходими продукти:
- 400 грама стафиди
- 100 грама захаросани череши
- 100 грама захаросани портокалови резени
- 80 грама захаросан джинджифил
- 200 мл бренди
- 2 ч. брашно
- 1 ч. л. джинджифил
- 250 грама масло
- 1 ч. кафява захар
- 4 яйца
- 2 с. л. мармалад
Начин на приготвяне:
Сложете сушените и захаросаните плодове в купа. Добавете 1 ч. бренди и сложете в хладилника за няколко часа.
Разбийте маслото и захарта с миксера. Добавете яйцата едно по едно, като не спирате да разбърквате. Добавете мармалада и 1 с. л. брашно и разбъркайте.
Постепенно добавете останалото брашно.
Добавете накиснатите плодове към тестото.
Изспете сместа във форма за кекс и я ударете няколко пъти от плота, за да се разбъркат добре плодовете.
Печете в предварително загрята на 150 градуса фурна около 3 часа. Проверявайте с клечка за зъби дали кексът е готов.
Когато го извадите, полейте с останалото бренди и поръсете с пудра захар.
-
Бихте ли изпробвали тази рецепта?
-
Да
-
Не
-