in

Иконата Джина Лолобриджида и нейните откровения за живота

Тя е една от емблемите на италианското кино през миналия век. И не само – в средата на 20 век  е сред най-известните актриси и секссимволи в цяла Европа. През 1947 година малко не й достига, за да спечели конкурса „Мис Италия“, но затова пък през 1955 получава прозвището най-красивата жена на планетата. Филмите, които я правят световноизвестна са „Фанфан Лалето“ и „Парижката Света Богородица“.

Джина Лолобриджида е една от иконите на своето време. Истинското й име е Луиджина Лолобригида. Родена е на 4 юли 1927 г. В средата на 70-те години се отдава на новата си страст – фотографията, успявайки да направи фотосесии със знаменитости като Пол Нюман, Салвадор Дали, Ела Фицджералд и др. Истинска фурор предизвиква ексклузивният й репортаж с Фидел Кастро от документалния филм за Куба, режисиран от самата нея през 1975 г. Параллелно реализира и своята отдавнашна мечта – да вае скулптури. Изявява се още като консултант в голяма козметична компания и дори опитва да влезе в политиката, кандидатирайки се за депутат в Европейския парламент.

Междувременно се развежда със съпруга си –  югославския лекар Милко Скофич, който загива няколко години по-късно в автомобилна катастрофа. Двамат имат син – Милко-младши. Актрисата нееднократно е била свързвана с филмовите си партньори: Хъмфри Богарт, Юл Бринер, Ерол Флин, Франк Синатра. За втори път Джина почти се омъжва през 2007 г. за испанския архитект Хавиер Ригау, а романът им продължава почти две десетилетия.

До последно легендата на киното води активен социален живот, участва в благотворителни събития, пътува много. Живее сама във вилата си близо до Рим, а в градината има около 600 различни видове птици. На въпроси относно възрастта й, тя отговори, че предпочита да вярва, че не е на 90, а на три пъти по 30. Отива си от този свят на 95 години – на 16 януари 2023 г.

Нека си спомним за филмовата икона чрез някои от нейните откровения:

„Правя това, което ми харесва. Просто нямам време за всичко“.

„Любовта е най-добрата козметика“.

„В киното трябва да се показва сърцето, а не бюстът“.

„Жената на 20 е като лед, на 30 се затопля, а на 40 е много гореща“.

„От многото знаменити мъже, които са ме обичали, нито един – подчертавам, нито един не ми е предложил брак. Защото в жената мъжете ценят не красотата, а покорството и смирението. Това аз не мога да им предложа“.

„Хората се състаряват, когато не знаят на какво да се посветят“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Всеки, който запазва способността да вижда красотата, никога не остарява ~ Кафка

Бъди себе си! Светът се възхищава на оригинала