Зелникът е традиционно българско ястие, което се приготвя и в други балкански страни.
Зелникът представлява тестено ястие, което се прави с кори за баница или тънки слоеве тесто, а плънката може да бъде разнообразна. Традиционно се слага прясно или кисело зеле, но може да бъде използван и спанак или друг зелен листен зеленчук.
Зелникът е чудесен вариант за постно ястие за Бъдни вечер. Ето как да приготвите вкусен зелник с кисело зеле:
Необходими продукти:
- 600 грама кисело зеле
- 1-2 моркова
- сол
- черен пипер
- 700 грама брашно
- 350 мл вода
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява, към него се добавя 1 ч. л. сол и постепенно се добавя водата и се разбърква, за да се получи тесто.
Настържете морковите и нарежете киселото зеле на ситно. Задушете ги в малко мазнина и подправете с черен пипер и червен пипер.
Разделете тестото на 2 топки. Разточете ги.
Сложете едната част от тестото в намазнена тавичка и я разстелете. Изсипете готовата плънка и отгоре сложете останалото тесто. Притиснете двете кори една за друга с пръсти, за да не се отвори.
Намажете зелника с малко олио и поръсете със сусам.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40-45 минути, до златисто.
След като го извадите от фурната, поръсете с малко вода и увийте в кърпа.
-
С кисело или с прясно зеле правите зелника?
-
С кисело
-
С прясно
-