in

Зелник с кисело зеле

Зелникът е традиционно българско ястие, което се приготвя и в други балкански страни.

Зелникът представлява тестено ястие, което се прави с кори за баница или тънки слоеве тесто, а плънката може да бъде разнообразна. Традиционно се слага прясно или кисело зеле, но може да бъде използван и спанак или друг зелен листен зеленчук.

Зелникът е чудесен вариант за постно ястие за Бъдни вечер. Ето как да приготвите вкусен зелник с кисело зеле:

Необходими продукти: 

  • 600 грама кисело зеле
  • 1-2 моркова
  • сол
  • черен пипер
  • 700 грама брашно
  • 350 мл вода

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява, към него се добавя 1 ч. л. сол и постепенно се добавя водата и се разбърква, за да се получи тесто.

Настържете морковите и нарежете киселото зеле на ситно. Задушете ги в малко мазнина и подправете с черен пипер и червен пипер.

Разделете тестото на 2 топки. Разточете ги.

Сложете едната част от тестото в намазнена тавичка и я разстелете. Изсипете готовата плънка и отгоре сложете останалото тесто. Притиснете двете кори една за друга с пръсти, за да не се отвори.

Намажете зелника с малко олио и поръсете със сусам.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40-45 минути, до златисто.

След като го извадите от фурната, поръсете с малко вода и увийте в кърпа.

Loading

  • С кисело или с прясно зеле правите зелника?

    • С кисело
    • С прясно

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: louisvuitton.com

Емблематичната чанта Speedy на Louis Vuitton

„Стая 102. 90 рецепти с история“ от Божана Кацарова