Кишът се счита за френско ястие, обаче подобни рецепти за печено ястие с яйца и мляко съществуват още от 14-ти век в Англия и 13-ти век в Италия.
Най-популярният киш е киш Лорен, който се приготвя с бекон или друг вид колбас, но има и много други варианти на ястието. Има различни видове зеленчуков киш, с различни зеленчуци. Може да се приготви и със сьомга или друг вид риба и морски дарове и т.н.
Този киш е зеленчуков и основната съставка са броколи. Блатът, или основата, е безглутенов, но можете да го приготвите и с обикновено брашно.
Ето как да направите вкусен зеленчуков киш с броколи:
Необходими продукти:
За блата:
- ½ ч. студена вода
- 1 с.л. ябълков оцет
- 125 грама безглутеново брашно
- 25 грама кокосово брашно
- ½ ч.л. ксантанова гума
- 100 грама масло
- щипка сол
За пълнежа:
- 1 глава броколи, около 300 грама
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин
- 6 яйца
- 120 мл прясно мляко
- 1 стрък прясна мащерка
- 100 грама сирене Чедър
- сол и черен пипер
- други пресни подправки, по избор
Начин на приготвяне:
Комбинирайте водата и ябълковия оцет. Сложете сместа в хладилника, тъй като трябва да бъде с ниска температура.
Пресейте брашното, кокосовото брашно, ксантановата гума и солта.
Разбъркайте добре и към тях прибавете студеното масло.
Размесете с ръце, така че маслото да стане на малки трохи.
Започнете да добавяте по малко от водата с оцета. Добавяйте по 1-2 лъжици, разбърквайте и добавяйте още. По този начин ще ви бъде по-лесно да добиете желаната консистенция.
Вероятно ще ви бъдат необходими около 7-8 с.л. вода с оцет.
Тестото трябва да бъде малко по-влажно от обикновеното тесто, тъй като безглутеновото брашно абсорбира голяма част от влагата при печене.
Оформете тестото в кръг, увийте го с найлоново фолио и го сложете в хладилника за един час.
През това време измийте и накъсайте броколите на розички. Сложете ги в дълбок тиган, заедно с малко зехтин и вода, покрийте с капак и оставете да се готвят на пара 2-3 минути.
Когато омекнат, добавете чесъна и оставете на котлона още 1-2 минути, без капак.
Разбийте яйцата, добавете млякото и подправките, които ще използвате.
Извадете тестото от хладилника и го прехвърлете в тавичка за пай.
Изрежете излишното тесто, притиснете го добре към дъното и стените и направете дупчици с вилица.
Сложете хартия за печене отгоре и добавете малко суров боб.
Печете в предварително загрята на 200°C фурна около 10 минути.
Извадете блата от фурната, махнете хартията и боба и печете още 5 минути.
След това добавете задушените броколи, поръсете с настъргания чедър и изсипете отгоре сместа от яйца и мляко.
Печете още около 30 минути на 180°C, до златисто.
-
Какъв киш предпочитате?
-
Зеленчуков
-
С месо или риба
-