in

Какво да правите след слънчево изгаряне?

Слънчево изгаряне

Всички знаем, че слънчевото изгаряне е изключително опасно и е нещо, от което трябва да се пазим много през лятото, а и не само.

Колкото и да внимаваме, каквито и слънцезащитни продукти да използваме, за съжаление понякога се случва кожата ни да изгори.

Болката и зачервяването правят слънчевото изгаряне достатъчно неприятно, но след тях идва и беленето на кожата, което е още по-неприятно.

Макар че не можете да върнете времето назад и да предотвратите изгарянето, има някои неща, които можете да направите, за да намалите щетите по кожата си:

1. Вземете противовъзпалително хапче

Хапче

Обикновено знаем, че сме получили слънчево изгаряне още преди да са се появили болката и зачервяването. Ако усетите, че сте прекалили със слънцето, вземете противовъзпалително хапче, за да намалите възпалението, което всъщност води до увреждане на кожата. Такива лекарства са аспирин и ибупрофен.

2. Направете си компрес със студено мляко

Мляко

Млякото има успокояващи свойства, така че ще успокои кожата мигновенно. Комбинирайте една част пълномаслено мляко с една част вода и нанесете тази смес върху изгорялата кожа. Ще усетите облекчение веднага.

3. Използвайте антиоксидантен продукт за локално приложение

Серум

Прилагането на антиоксидант може да ви помогне да запазите кожата си здрава след увреждането от слънцето. Нанасянето на такъв продукт може да предотврати увреждането на клетките.

4. Хидратирайте кожата

Овлажняване кожа

Хидратацията е изключително важна за възстановяването на кожата. Започнете да нанасяте хидратиращи продукти веднага и не спирайте да го правите до пълното излющване на изгорялата кожа. След това е добре да продължите с дълбоко хидратиращите продукти, тъй като „новата кожа“ е много по-чувствителна и има нужда от повече хидратация.

5. Използвайте слънцезащитен крем без химикали

SPF

След изгарянето, когато кожата започне да се бели, нанасянето на слънцезащита е много важно. Използвайте обаче продукти без химикали. Използването на минерален слънцезащитен крем, а не на химически такъв, ще защити наранената кожа и ще подпомогне възстановяването ѝ.

6. Нанасяйте успокояващ крем

Крем

За да намалите възпалението допълнително, можете да нанасяте хидрокортизон върху кожата. Добре е използването на каквито и да било лекарства да бъде обсъдено с лекар. Ако не искате да използвате лекарства, има и натурални алтернативи, като гел от алое вера, например. Алое верата също има успокояващо действие и ще свърши чудесна работа.

7. Не белете кожата

Слънчево изгаряне

Вероятно сте чували това и преди, но не дърпайте стърчащите парченца кожа. Ако вие насилствено белите кожата си, може да отлепите парчета кожа, която все още не е готова за белене. Тя ще бъде много по-уязвима и податлива на увреждане.

8. Бъдете нежни към кожата си

Кожа слънце

След слънчево изгаряне, естествената бариера на кожата е разрушена и тя е много по-податлива на увреждане и инфекции. Бъдете нежни, не използвайте агресивни продукти, не си правете агресивни процедури и най-важното- не се излагайте на слънце отново.

Loading

  • Често ли изгаряте?

    Изгаряне
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Привлекателна жена

10 навика, които привлекателните жени имат

Зеленчуков киш

Зеленчуков киш с броколи