in

Зеленчуков киш с броколи

Зеленчуков киш

Кишът се счита за френско ястие, обаче подобни рецепти за печено ястие с яйца и мляко съществуват още от 14-ти век в Англия и 13-ти век в Италия.

Най-популярният киш е киш Лорен, който се приготвя с бекон или друг вид колбас, но има и много други варианти на ястието. Има различни видове зеленчуков киш, с различни зеленчуци. Може да се приготви и със сьомга или друг вид риба и морски дарове и т.н.

Този киш е зеленчуков и основната съставка са броколи. Блатът, или основата, е безглутенов, но можете да го приготвите и с обикновено брашно.

Ето как да направите вкусен зеленчуков киш с броколи:

Необходими продукти:

За блата: 

  • ½ ч. студена вода
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • 125 грама безглутеново брашно
  • 25 грама кокосово брашно
  • ½ ч.л. ксантанова гума
  • 100 грама масло
  • щипка сол

За пълнежа: 

  • 1 глава броколи, около 300 грама
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 6 яйца
  • 120 мл прясно мляко
  • 1 стрък прясна мащерка
  • 100 грама сирене Чедър
  • сол и черен пипер
  • други пресни подправки, по избор

Начин на приготвяне:

Комбинирайте водата и ябълковия оцет. Сложете сместа в хладилника, тъй като трябва да бъде с ниска температура.

Пресейте брашното, кокосовото брашно, ксантановата гума и солта.

Разбъркайте добре и към тях прибавете студеното масло.

Размесете с ръце, така че маслото да стане на малки трохи.

Започнете да добавяте по малко от водата с оцета. Добавяйте по 1-2 лъжици, разбърквайте и добавяйте още. По този начин ще ви бъде по-лесно да добиете желаната консистенция.

Вероятно ще ви бъдат необходими около 7-8 с.л. вода с оцет.

Тестото трябва да бъде малко по-влажно от обикновеното тесто, тъй като безглутеновото брашно абсорбира голяма част от влагата при печене.

Оформете тестото в кръг, увийте го с найлоново фолио и го сложете в хладилника за един час.

През това време измийте и накъсайте броколите на розички. Сложете ги в дълбок тиган, заедно с малко зехтин и вода, покрийте с капак и оставете да се готвят на пара 2-3 минути.

Когато омекнат, добавете чесъна и оставете на котлона още 1-2 минути, без капак.

Разбийте яйцата, добавете млякото и подправките, които ще използвате.

Извадете тестото от хладилника и го прехвърлете в тавичка за пай.

Изрежете излишното тесто, притиснете го добре към дъното и стените и направете дупчици с вилица.

Сложете хартия за печене отгоре и добавете малко суров боб.

Печете в предварително загрята на 200°C фурна около 10 минути.

Извадете блата от фурната, махнете хартията и боба и печете още 5 минути.

След това добавете задушените броколи, поръсете с настъргания чедър и изсипете отгоре сместа от яйца и мляко.

Печете още около 30 минути на 180°C, до златисто.

Loading

  • Какъв киш предпочитате?

    • Киш
      Зеленчуков
    • Киш месо
      С месо или риба

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Слънчево изгаряне

Какво да правите след слънчево изгаряне?

„Малки жени“ от Луиза Мей Олкът завършва със „Синовете на Джо“