Морските дарове винаги са добра идея за нещо вкусно за хапване, което се приготвя бързо. Макар че могат да се намерят по магазините през цялата година, през лятото по-често имаме желание да консумираме морска храна.
Мидите са едни от най-вкусните морски дарове, а и едни от най-лесните за приготвяне. Могат да се приготвят по различни начини, но задушените миди са класика.
В тази рецепта мидите се приготвят в бульон от бяло вино, чесън и лук шалот. Бульонът се задържа в черупките и овкусява мидите допълнително.
Мидите не са особено скъпи, а и ястието не съдържа много продукти, така че може да се определи като евтина храна, която се приготвя много бързо и лесно.
Важно е да намерите пресни миди. Избягвайте замразените такива, тъй като няма да са особено вкусни. След това ги почистете внимателно с малка четка, за да премахнете останалия пясък и боклуци. Изплакнете със студена вода и мидите са готови за готвене.
Ето как да приготвите вкусни задушени миди:
Необходими продукти:
- 1 кг миди
- 1 с.л. масло
- 2 малки глави шалот
- 2 скилидки чесън
- 1 ч. пилешки бульон
- 1 ч. бяло вино
- 2 с.л. сметана за готвене
- ¼ ч. пресен магданоз
- сол и черен пипер
- багета или друг вид хляб
Начин на приготвяне:
Запържете нарязания на ситно шалот в разтопеното масло.
Когато омекне, добавете и накълцания на ситно чесън. Гответе около 5 минути, докато омекнат и се запържат добре.
Добавете пилешкия бульон, бялото вино и мидите. Разбъркайте добре и сложете капака на тенджерата.
Гответе около 10 минути, докато всички миди се отворят. Ако някоя от мидите не се отвори, изхвърлете я.
Махнете тенджерата от котлона, добавете сметаната и нарязания на ситно магданоз.
Овкусете със сол и черен пипер, след което опитайте на вкус. Ако има нужда от още подправки, добавете още сол и черен пипер.
Сервирайте мидите с топла багета или друг вид хлебче. Това ястие се комбинира много добре с чаша бяло вино.
-
Обичате ли миди?
-
Да
-
Не
-