in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха СладкоСладко ОМГОМГ ПлачиПлачи СмяхСмях ЯдосанЯдосан

Етикет при хранене – правилата, които трябва да спазваме

В ежедневието си обикновено не спазваме етикет при хранене или поне не всички правила, но е важно да ги знаем, защото ако отидем на бизнес среща или официална вечеря, трябва да знаем как да се държим. Ще ви разкажем за някои от основните правила и за добрите маниери на масата:

 

Салфетката

Поставяне на салфетката в скута: Ако има домакин или домакиня, изчакайте той или тя да сложи салфетката в скута си и тогава го направете и вие.

Разгъване на салфетката: Разгънете салфетката с едно плавно движение, без да я размахвате. Малките салфетки се разгъват изцяло и се поставят в скута, докато по-големите трябва да останат сгънати наполовина.

Не подпъхвайте салфетката: Не подпъхвайте салфетката в яката, между копчетата на ризата или в колана си.

Използване на салфетката: По време на хранене използвайте салфетката често, но само за да потупвате или попивате. Изтривайте устните си, само преди да отпивате от напитката си.

Пръстени за салфетки: Ако на салфетката има пръстен, след като я извадите, оставете пръстена в горния ляв ъгъл на чинията си. Когато вечерята приключи, хванете салфетката в центъра, издърпайте я през пръстена и я поставете на масата с върха, обърнат към центъра на масата.

Временно напускане на масата: Ако ставате, за да отидете до тоалетната или по друг повод, за кратко, оставете салфетката на стола си, със замърсената част нагоре.

 

Приборите

Начинът, по който държите приборите, е изключително важен. Дръжте вилицата си с лявата ръка, със зъбите надолу. Дръжте ножа си с дясната ръка, на сантиметър или два над чинията. Изпънете показалеца си по горната част на острието. Можете да използвате ножа, за да придържате храната, когато я поднасяте към устата си.

 

Подредба на масата

Ако не сте сигурни коя вилица или кой нож за какво е, запомнете едно правило: винаги започвайте отвън навътре. Тоест, ако се чудите с коя вилица да ядете салатата си, използвайте най-външната вилица. Съответно следващата е за основното и т.н.

Чашата за вода е тази над ножа, а в горния ляв ъгъл на чинията ви е чинията за хляб.

Ножовете винаги се поставят с остриетата към чинията.

Винаги от ляво на чинията се поставят вилиците, в последователността на предназначението си (правилото за отвън навътре), а от дясно ножовете и лъжицата за супа. От горната страна на чинията се поставят приборите за десерта.

 

Кога да започнете да се храните

Ако сте на малък обяд или вечеря – трима или четирима души, изчакайте, докато се сервира на всички, за да започнете да се храните. Ако сте на маса с повече хора или изчакайте да бъде сервирано на всички, или започнете да се храните, ако бъдете подканени от домакина.

 

Как да оставяте приборите

Важно е да знаете как трябва да оставяте приборите, когато си почивате и когато приключите с храненето. Когато оставяте приборите си, за да отпиете от напитката си или да поговорите с някого, можете да оставите приборите си по два начина: единият вариант е да оставите приборите в чинията, като ги поставите така, че да образуват V на обратно. Другият вариант е да поставите ножа си в горния десен ъгъл на чинията, а вилицата до него, със зъбци нагоре. Когато приключите, оставете вилицата и ножа в чинията, по диагонал.

 

Как се подава храна на масата

Храната винаги се подава надясно: Когато подавате на някого купа или чинията, от която да си сервира, можете да я задържите, докато човекът си сложи в неговата чиния, или ако е прекалено тежка, можете да я оставите на масата до него.

Подаване на хляб: Ако хлябът не е нарязан, отрежете няколко парчета, предложете на човека, който седи от лявата ви страна, а след това подайте на хората от дясно.

Когато режете хляб, никога не го докосвайте с пръсти. Използвайте салфетката от панера за хляб, за да го хванете, докато го режете.

Сол и пипер: Ако някой поиска да му подадете солта, винаги давайте и пипера. Солта и пиперът винаги се подават заедно.

Друго важно правило е винаги да отрязвате по една хапка от ястието си. Никога не нарязвайте цялата си пържола, когато започнете да се храните.

Loading

  • Спазвате ли поне част от тези правила?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

9 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Есенно почистване: съвети и трикове

Защо не трябва да прекаляваме със солта