in

ЕхаЕха

Защо не трябва да прекаляваме със солта

Солта е съществена и изключително важна част от нашето хранене. Като електролит, тя поддържа т.нар. хомеостаза в тялото, което му помага да функционира добре. Ако консумирате твърде много сол обаче, това може да наруши здравословния баланс и да предизвика непосредствени странични ефекти.

Според препоръки, издадени неотдавна от американската Агенция по хранене, възрастните трябва да консумират не повече от 2,3 милиграма сол на ден – еквивалента на една чаена лъжичка. Американската сърдечна асоциация обаче смята, че приемът трябва да се редуцира до 1,5 милиграма на ден.

Вижте какво се случва в нашия организъм веднага след приема на прекалено солени храни:

1. Тялото задържа прекалено много вода

Чувствали ли сте стомаха си подут, когато сте яли нещо прекалено солено като пакет чипс, солени ядки, или осолена риба? Това е напълно естествена реакция на организма. Причината е, че бъбреците задържат допълнителната вода, която сте поели, за да компенсирате прекалено солена храна. Те се опитват да поддържат специфичен баланс между солта и водата в тялото, за да му осигурят нормална жизнена функция. Поради това може да чувствате подуване не само в стомаха, но и в крайниците.

2. Изпитвате силна жажда

Яденето на прекалено солени храни може да причини сухота в устата и да увеличи жаждата. Това също се дължи на стремежа на тялото да поддържа баланса в химическите процеси, предизвикани от по-голямото количество натриев хлорид, което е постъпило в организма.

3. Кръвното налягане скача

Временното покачване на кръвното налягане, веднага след приема на много солени храни, се дължи на резкия приток на кръв в кръвоносните съдове. Затова лекарите съветват хората, които се оплакват от хипотония – ниско кръвно налягане, да приемат еднократно или няколко пъти през деня айран със сол, например.

Ако приемът на солена храна е еднократен, състоянието на рязко скачане на кръвното налягане отшумява бързо и без проблеми. Но ако яденето на много солени храни се повтаря редовно, това може да доведе до хронична хипертония, която влошава здравето и може да има сериозни последици.

4. Увеличава се рискът от сърдечни заболявания

Възможният дългосрочен ефект от продължителната консумацията на твърде много сол е увеличеният риск от сърдечно-съдови заболявания. Причината е постоянният натиск, оказван върху съдовете. Едно изследване, публикувано неотдавна, съобщава за хранителните навици на хора, които са преживели инфаркт или инсулт. Близо 90 на сто от тях са съобщили, че са любители на соленото и са злоупотребявали с добавянето на сол през годините. Лекарите припомнят, че болестите на сърдечно-съдовата система много често са необратими и могат да доведат до преждевременна смърт.

Освен изброените неблагоприятни ефекти за здравето, прекаленият прием на сол може да е и една от причините за напълняване. Някои смятат, че не храната, а солта в нея, е причина за покачването на килограми. То се дължи на задържането на вода, която организмът не изхвърля, а съхранява в „депа“, които с времето стават трайни.

Ако в продължение на много години сте свикнали да приемате солени храни, няма да е лесно да се откажете изведнъж. Никога не е късно да започнете обаче, за да се погрижите навреме за здравето си в по-зряла възраст. Постепенно може да ограничите добавената сол. Слагайте на трапезата храни, които съдържат естествено сол в себе си като сирене и маслини, за да компенсирате липсата на сол в салатите или ястията.

Опитайте се да подправяте храната, която ви се струва „безвкусна“ заради липсата на сол с други подправки като черен пипер, лимонов сок, лют червен пипер, чили сосове или чесън. Така преходът от суперсолена към нискосолена храна ще стане по-лесен. А скоро след това ще усетите положителния ефект върху здравето си.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Етикет при хранене – правилата, които трябва да спазваме

„Да дойдеш на света“ – докъде се простират човешките граници