in

Държавата, която кралицата е посещавала цели 22 пъти

Кралица Елизабет
Снимка: Facebook/The Royal Family

Кралицата е посетила 117 държави през живота си, което е доста голям брой. Въпреки че е посещавала много от тези държави по повече от веднъж, има една страна, която се откроява. Кралица Елизабет е посещавала Канада цели 22 пъти, но интересното е, че едва ли някога ще я посети отново.

Пътуванията на кралицата

Първото пътуване на кралица Елизабет до Канада е през 1951 година. Тогава тя посещава абсолютно всяка канадска провинция.

Първото ѝ посещение след сядането на трона е заедно със съпруга ѝ принц Филип. Тя замества баща си на това посещение, тъй като той бил болен.

През 1957 година Елизабет се завръща в Канада, вече като кралица, и открива първата сесия на 23-ия парламент през октомври същата година. Близо 50 000 души се събират, за да станат свидетели на пристигането на монарха.

През 1959 година кралицата тръгва на кралско турне, по време на което участва в първата си телевизионна изява на живо, след като присъства на официалното откриване на морския път Сейнт Лорънс. Това е и четвъртото посещение на Канада за кралицата.

Докато била на кралското турне, кралицата била бременна с третото си дете, принц Андрю, но запазила новината в тайна до завръщането си в Лондон.

През следващите пет десетилетия кралицата продължила да посещава Канада и към нея се присъединили принц Филип и техните синове принц Чарлз, принц Андрю и принц Едуард. Те гледали Олимпийските игри в Монреал през 1976 г.

Дъщеря ѝ принцеса Ан също била със семейството в Канада, но се състезавала като част от британския отбор по конен спорт.

Оттогава кралицата се е връщала в Канада няколко пъти, а последното ѝ пътуване беше през 2010 г., когато тя присъства на празненствата за Деня на Канада на Парламентарния хълм. На същото място се появява за първи път през 1951 г.

Канада се присъединява към Британската общност през 1926г., когато е родена кралицата.

През 2022г. се навършиха 70 години от възкачването ѝ на престола, а Канада участва в честванията на юбилея.

Последното пътуване

Въпреки че очевидно има слабост към Канада, кралицата е посещавала страната за последен път през 2010 и едва ли ще я посети отново.

Заради напредналата ѝ възраст, всички посещения са поети от нейните деца и внуци.

Loading

  • Колко държави сте посетили досега?

    Държави
    • 1-5
    • 5-10
    • 10-15
    • 15-20
    • Над 20

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

март

Март – месецът с характер

Шон Пен

5 важни причини да харесваме актьора с позиция Шон Пен