in

СмяхСмях

Всекидневните навици, заради които остаряваме по-бързо

Мнозина смятат, че гените определят колко дълго ще живеем и как изглеждаме, когато остаряваме. Това обаче е само половината истина. Другата половина е, че най-обикновени всекидневни навици могат да имат решаваща роля, за да изглеждаме по-млади, или по-стари от възрастта си.

„Не можете да промените своите гени, но можете да държите под контрол факторите, които ще ви помогнат да изглеждате по-млади“, казва доктор Йожен Д. Елиът, цитирана от онлайн изданеието „Яж това“.

Ето седем от тях, с които е добре да се съобразявате:

1. Слънцето може да причини „фотоостаряване“ и да направи така, че да изглеждате по-стари

Когато сме млади всички искаме да имаме тен. Смятаме, че той ни придава чар и привлекателност. Истината е, че с напредване на годините обаче търсенето на тен на всека цена, може да доведе до неприятни ефекти. Най-малкият от тях са бръчките. „Слънчевите лъчи могат да окажат лошо влияние на вашата кожа. В краткосрочен план, това може да причини изгаряне“, пише журнал Yale Medicine. По-големият проблем обаче са дългосрочните последствия върху кожата, дори никога да не сте изгаряли. Слънцето преждевременно състарява кожата – това е тъй нареченото „фотостареене“. То от своя страна може да доведе до кожен рак.

Симптоми на фотостареенето са бръчките, промяната в пигментацията, загубата на жизненост, намалената еластичност на кожата, както и грубото неравномерно покритие, спуканите капиляри около носа и устата. Затова д-р Елиът съветва да употребяваме слънцезащитни продукти, които съдържат цинк или титаниев диоксид, които блокират разрушаващите UV лъчи.

2. Газирани напитки

Някои от газираните напитки, които съдържат захар, състаряват вашите клетки. Според проучване на Университета на Калифорния в Сан Франциско освен, че водят до наднормено тегло, те причиняват и остаряване на клетките, става ясно от проучване, публикувано в Science Daily. Редовната консумация на подсладени газирани напитки може да доведе до остаряване на клетките и така да подпомогне ентуално развитие на метаболитни болести, пишат авторите на проучването. Високото количество захари, с което атакуваме организма си за няколко секунди, когато пием подсладени безалкохолни, е удар срещу нашето тяло. Същото се отнася и за сладките храни.

3. Липсата на упражнения ви прави да изглеждате по-стари

Липсата на движение, когато сме на 20 или на 30 години, може да доведе до сериозни проблеми в по-късна възраст. Главните от тях са болки в ставите и в мускулите, както и обща визия на отпадналост. Има определени видове упражнения, които могат да ви помогнат да поддържате своите мускули и стави. Такива са йога и пилатес. Можете да увеличите вашата гъвкавост и с кардио упражнения, както и с вдигане на тежести. Бъдете сигурни, че започвате всяка нова сесия със загряващи упражнения, като се фокусирате върху разтягането преди и след гимнастика.

4. Лош сън

Хората, които имат сънна апнея, може да остаряват по-бързо, отколкото останалите. Затова, ако страдате от безсъние, е добре да се консултирате с лекар. Когато изпитвате често състояния на нарушено дишане, което „накъсва“ съня, това може да доведе до по-бързо остаряване. Тези състояния са по-силно изразени при жените, отколкото при мъжете. „Добрият нощен сън може да направи чудеса за вашето младежко излъчване. Вашето лице се отпуска по време на сън, а това може да изглади фините бръчки“, казва д-р Андреа Пол. Учените съветват  да имате 8 часа сън на нощ, за да сте здрави и да изглеждате добре.

5.  Стресът ни кара да изглеждаме по-стари

Не се стряскайте твърде много от горното съждение, но да – стресът наистина състарява. Ето и научното обяснение за това. „Теломерите се намират накрая на хромозомите – структурите във всяка клетка, които съдържат гените“, уточняват от Harvard Health. „С течение на времето теломерите се скъсяват. Когато станат достатъчно къси, клетките умират. Хрониният стрес води до по-къси теломери, а хората с по-къси теломери са изложени на по-голям риск на няколко значими болести, вклчително сърдечни заболявания и някои форми на рак. Това е още една причина да намалим нивото на хроничен стрес – то наистина не е добро за нас.

6. Пушенето

Едно ключово изследване преди 8 години доказа, че цигарите състаряват. Един от най-забележителните детайли в това изследване бе как изглеждат двойки близнаци с различни навици. В проучването са включени 79 двойки, участвали във фестивала на близнаците в Туйнсбърг, Охайо – най-голямото годишно събиране на близнаци в света. Трима пластични хирурзи сравнили лицата на близнаци, единият от които пушел поне 5 години по-дълго, отколкото другия. Според публикация на Today Show от онова време били установени няколко големи зони на влияние при пушещите близнаци – главно очите и устата. Пушачите показват и по-голяма вероятност да имат увиснала шия, или двойна брадичка според друго изследване, публикувано в сп. „Пластична и реконструктивна хирургия“.

7. Ако не правите това ще изглеждате по-стари

„Мисля, че единственото най-важно нещо, което можете да правите, за да изглеждате по-млади, е усмивката. Тя намалява броя на бръчките, които се появяват по лицето“, казва д-р Лин Постън. Усмивката ви прави по-щастливи и ви дава повече енергия. Положителното отношение насърчава по-добри хранителни навици и повече движение, категорична е Постън. А всичко това, без съмнение, е път към удължаване на младостта, нали?

Loading

  • Склонни ли сте да се откажете от някои от тях?

    Smoking is a bad habit
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Какво прави щастливи хората по света?

30 здравословни храни, които диетолозите не ядат