Пица Барбекю е много популярна през последните години. Всъщност тя е създадена през далечната 1985 година от Ед Ладу. Ладу е американски готвач, който прави предимно пици.
Оригиналната рецепта за пица Барбекю включва накъсано пилешко месо, домашно приготвен сос Барбекю, лук и сирене Фонтина.
На днешно време почти всеки ресторант има своя версия на тази пица и се предлага почти навсякъде.
Тази пица всъщност е с малко по-специфичен вкус и не допада на всеки, но ако сте от хората, които я обичат, опитайте да я приготвите вкъщи.
Необходими продукти:
За тестото:
- 320 мл вода
- 1 пакетче (7 грама) суха мая
- 1 с.л. захар
- 2 с.л. зехтин
- щипка сол
- 440 грама брашно
За пицата:
- 1-2 с.л. зехтин
- ½ ч. сос Барбекю
- 250 грама сварено пилешко месо
- ½ ч. моцарела
- ½ ч. пушено сирене Гауда
- 1 глава лук
Начин на приготвяне:
Затоплете водата и към нея добавете маята и захарта. Покрийте с кърпа и оставете маята да се активира.
Когато маята е готова, добавете зехтина, солта и брашното.
Размесете тестото върху набрашнена повърхност, след което го прехвърлете в намазнена купа. Оставете да втаса. Трябва да удвои обема си, което ще отнеме около 60-90 минути.
Това тесто е достатъчно за две пици, така че ако ще правите само една, замразете половината от тестото.
Размесете го отново и го разточете върху набрашнена повърхност. Включете фурната на 180 градуса, за да загрява докато оформяте пицата.
Разточете тестото и го намажете с малко зехтин. Идеята на това е продуктите да не навлажнят тестото.
Намажете блата със сос, след това накъсайте пилешкото месо и го разпръснете отгоре.
Наредете нарязания лук, поръсете с двата вида сирене, което сте настъргали предварително, и по желание поръсете с малко риган.
Печете около 20 минути, до златисто.
След като извадите пицата от фурната, можете да добавите още малко сос Барбекю, както и пресен магданоз.
-
Обичате ли сос Барбекю?
-
Да
-
Не
-