Пицата не само е една от най-популярните и обичани храни в света, но има и завладяваща история. Вероятно първата асоциация, която правите, чувайки думата пица, е Италия. Историята на тази любима храна обаче е толкова дълга… Древните гърци, римляни и египтяни са яли плоски хлябове, гарнирани с масла и различни билки. Още през VI в пр. н.е. персийците приготвяли плоски хлябове, покрити със сирена и фурми.
Пицата обаче, каквато я познаваме днес, започва да се приготвя в бедните райони на Неапол, Южна Италия. Няма точна дата за създаването на пицата. В книга от 1799 г. е описано ястие от тесто с доматен сос и сирене, така че можем да предположим, че съществува поне от тогава.
В края на 1700 г. е направено преброяване в Италия, което изброява шепа хора като „pizolas“ (производители на пица) в Неапол. Това предполага, че ястието вече е било достатъчно известно, за да има професия, свързана с приготвянето му.
Откъде идва името „пица“?
Хлябът, който римляните си приготвяли с билки и зелени подправки, го наричали „плацента“. Те имат голям принос в името и популяризирането на пицата. С латинската дума „пицеа“ се обозначавал препеченият и почернял в пещите кръгъл хляб. Всички негови разновидности с всякакви добавки отгоре през Средновековието се наричали „пица“.
Кой измисля пица Маргарита?
Историята за произхода на тедна от най-харесваните разновидности пица е малко мътна, както и много други истории на велики открития. Според едната версия Маргарита е създадена през 1889 г., когато бъдещият крал и кралица посещават Неапол. Бъдещият монарх Маргарита Савойска извикала най-известния производител на пица в Неапол Рафаел Еспозито и поискала от него да ѝ приготви няколко от неговите пици – една с чесън, с аншоа и една с доматен сос, моцарела и босилек. Тя много искала да опита храната на бедните, както по това време били наричани пиците в Неапол.
Последната пица е с цветовете на италианското знаме и става любимо на бъдещета кралица, а пицарят решава да я кръсти на нейно име – Маргарита.
Според другата версия Маргарита вече е била кралица, когато решила да опита пицата, тъй като ѝ омръзнала френската кухня в дрора. А вероянто истината е някъде по средата… Но е факт, че в Неапол има заведение, което днес се казва „Pizzeria Brandi“, и на него има плоча, която посочва, че именно там е създадена за първи път пица Маргарита.
Защо италианците се мръщят на Пеперони?
Произходът на пицата Пеперони според някои историци не е Италия. Майкъл Харлан Търкел, домакин на Modernist Pizza Podcast, казва, че семейство Езо е започнало да прави колбаса в Канастота, Ню Йорк, през 1906 г. и може би те са първите, които го продават предварително нарязан. Твърди се, че едва през 50-те години на миналия век пицария в Ню Хейвън започнала да слага пикантния колбас върху пай и той се превърнал в топинг за пица.
През 80-те години на миналия век Ezzo (компанията на Езо, произвеждаща колбаси) започва да прави пеперони за малка местна верига за пици „Domino’s“. Пица „Domino’s“ става популярна толкова бързо, а към днешна дата пеперони се изпозлва в близо 50% от пиците.
Пица с ананас?
Вероятно се досещате, че идеята за хавайска пица не е дошла от пицария в Италия. Има спор за произхода ѝ, но той не е от Хавай. Смята се, че пицата с ананас и шунка е приготвена за първи път в Канада.
Според колекцията от книги Modernist Pizza, френският канадец Сам Панопулос, твърди че хавайската пица е негово творение през 1962 г. Но авторите отбелязват, че реклама от 1957 г. за Francine’s Pizza Jungle в Орегон рекламира хавайска пица, гарнирана с ананас, папая и зелени чушки.
Каква е тайната за приготвянето на вкусна пица?
Най-важното нещо за приготвянето на вкусна пица е тестото. Майторите на тесто за пица се наричат „пицайоли“ и те го приготвят само и единствено с ръце, без да използват точилка или други кухненски пособия.
Тестото се приготвя от четири основни съставки – брашно, мая, вода и сол. След това се хвърля във въздуха и се завърта над ръцете – техника, която владеят отлично пицайолите. Те успяват да го направят абсолютно равномерно и след това слагат отгоре продукти по избор.
-
Коя е вашата любима пица?
-
Маргарита
-
Пеперони
-
Неаполитана
-
Куатро Формаджи
-
Диаволо
-
Прошуто
-