in

Огретен от карфиол

Огретен карфиол

Карфиолът е вкусен и полезен. Богат е на витамини C, B1 и B2, както и на фибри. Освен това дава на организма ценни антиоксиданти. Този вкусен зеленчук съдържа и голямо количество витамин K, полезен е за костите и сърдечно-съдовата система.

Карфиолът може да се приготвя по най-различни начини и повечето ястия с карфиол наистина са много вкусни. Така нареченото „цветно зеле“ може да се използва за приготвянето на веган „стекове“, супи, салати, гарнитури и много други.

Огретенът от карфиол е ястие, което се приготвя много лесно и бързо и е подходящо за цялото семейство.

Необходими продукти:

  • 2 глави карфиол
  • 2 ч. мляко
  • 2 с.л. брашно
  • 2 ч.л. чесън на прах
  • 2 ч.л. черен пипер
  • 150 грама крема сирене
  • 1 ч. настърган пармезан
  • 1 ч. галета
  • 2 с.л. магданоз
  • 1 с.л. зехтин
  • сол

Начин на приготвяне:

Измийте карфиола и го нарежете на розички.

Сложете вода в голяма тенджера и пригответе решетка за готвене на пара.

Когато водата заври, сложете карфиола в решетката и гответе 6-7 минути на пара, за да омекне.

Сложете чаша и половина мляко на котлона, за да заври. В останалата половин чаша мляко разтворете брашното. Добавете тази смес към горещото мляко.

Оставете сместа да се сгъсти, като разбърквате непрестанно.

Намалете силата на котлона и добавете чесъна на прах и черния пипер.

Накрая добавете крема сиренето и ¾ от пармезана.

Сложете карфиола в тавичка и го залейте с тази смес.

Комбинирайте галетата, зехтина, малко сол, магданоза и останалия пармезан и поръсете огретена.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути.

Вижте още:

Крем супа от карфиол с кашу и чипс от кейл

Loading

  • Обичате ли карфиол?

    Карфиол
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Pizza Margherita

Вкусната история на пицата

Да обичаш Напоолеон

„Да обичаш Наполеон“ – какво не знаем за френския император