in

Вкусната история на пицата

Pizza Margherita
Pizza Margherita

Пицата не само е една от най-популярните и обичани храни в света, но има и завладяваща история. Вероятно първата асоциация, която правите, чувайки думата пица, е Италия. Историята на тази любима храна обаче е толкова дълга… Древните гърци, римляни и египтяни са яли плоски хлябове, гарнирани с масла и различни билки. Още през VI в пр. н.е. персийците приготвяли плоски хлябове, покрити със сирена и фурми.

Пицата обаче, каквато я познаваме днес, започва да се приготвя в бедните райони на Неапол, Южна Италия. Няма точна дата за създаването на пицата. В книга от 1799 г. е описано ястие от тесто с доматен сос и сирене, така че можем да предположим, че съществува поне от тогава.

В края на 1700 г. е направено преброяване в Италия, което изброява шепа хора като „pizolas“ (производители на пица) в Неапол. Това предполага, че ястието вече е било достатъчно известно, за да има професия, свързана с приготвянето му.

Откъде идва името „пица“?

Хлябът, който римляните си приготвяли с билки и зелени подправки, го наричали „плацента“. Те имат голям принос в името и популяризирането на пицата. С латинската дума „пицеа“ се обозначавал препеченият и почернял в пещите кръгъл хляб. Всички негови разновидности с всякакви добавки отгоре през Средновековието се наричали „пица“.

Кой измисля пица Маргарита?

Историята за произхода на тедна от най-харесваните разновидности пица е малко мътна, както и много други истории на велики открития. Според едната версия Маргарита е създадена през 1889 г., когато бъдещият крал и кралица посещават Неапол. Бъдещият монарх Маргарита Савойска извикала най-известния производител на пица в Неапол Рафаел Еспозито и поискала от него да ѝ приготви няколко от неговите пици – една с чесън, с аншоа и една с доматен сос, моцарела и босилек. Тя много искала да опита храната на бедните, както по това време били наричани пиците в Неапол.

Последната пица е с цветовете на италианското знаме и става любимо на бъдещета кралица, а пицарят решава да я кръсти на нейно име – Маргарита.

Според другата версия Маргарита вече е била кралица, когато решила да опита пицата, тъй като ѝ омръзнала френската кухня в дрора. А вероянто истината е някъде по средата… Но е факт, че в Неапол има заведение, което днес се казва „Pizzeria Brandi“, и на него има плоча, която посочва, че именно там е създадена за първи път пица Маргарита.

Защо италианците се мръщят на Пеперони?

Произходът на пицата Пеперони според някои историци не е Италия. Майкъл Харлан Търкел, домакин на Modernist Pizza Podcast, казва, че семейство Езо е започнало да прави колбаса в Канастота, Ню Йорк, през 1906 г. и може би те са първите, които го продават предварително нарязан. Твърди се, че едва през 50-те години на миналия век пицария в Ню Хейвън започнала да слага пикантния колбас върху пай и той се превърнал в топинг за пица.

През 80-те години на миналия век Ezzo (компанията на Езо, произвеждаща колбаси) започва да прави пеперони за малка местна верига за пици „Domino’s“. Пица „Domino’s“ става популярна толкова бързо, а към днешна дата пеперони се изпозлва в близо 50% от пиците.

Пица с ананас?

Вероятно се досещате, че идеята за хавайска пица не е дошла от пицария в Италия. Има спор за произхода ѝ, но той не е от Хавай. Смята се, че пицата с ананас и шунка е приготвена за първи път в Канада.

Според колекцията от книги Modernist Pizza, френският канадец Сам Панопулос, твърди че хавайската пица е негово творение през 1962 г. Но авторите отбелязват, че реклама от 1957 г. за Francine’s Pizza Jungle в Орегон рекламира хавайска пица, гарнирана с ананас, папая и зелени чушки.

Каква е тайната за приготвянето на вкусна пица?

Най-важното нещо за приготвянето на вкусна пица е тестото. Майторите на тесто за пица се наричат „пицайоли“ и те го приготвят само и единствено с ръце, без да използват точилка или други кухненски пособия.

Тестото се приготвя от четири основни съставки – брашно, мая, вода и сол. След това се хвърля във въздуха и се завърта над ръцете – техника, която владеят отлично пицайолите. Те успяват да го направят абсолютно равномерно и след това слагат отгоре продукти по избор.

 • Коя е вашата любима пица?

  Pizza 119
  • Маргарита
  • Пеперони
  • Неаполитана
  • Куатро Формаджи
  • Диаволо
  • Прошуто

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Световен ден на здравето

Тест: Обръщате ли достатъчно внимание на здравето си?

Огретен карфиол

Огретен от карфиол