in

Шарл Азнавур – най-добрият естраден изпълнител на ХХ век

Снимка: charles__aznavour/instagram

На този ден преди четири години почина голямата звезда на френския шансон Шарл Азнавур. През творческата си кариера артистът е създал над 1300 песни, играл е в 60 филма и е продал над 200 млн. диска. През 1998 г. Азнавур бе признат за най-добрия естраден изпълнител на ХХ век. Същият признава за себе си: „Зная си цената, но също си знам и недостатъците. Никога не съм считал, че имам изключителни умствени способности. Да го кажем така – имам всичко, което ми е нужно“.

Всичко започва на 22 май 1924 г. в Париж, когато в едно арменско имигрантско семейство се ражда Шанур Азнавурян, каквото е истинското име на певеца. Баща му, арменец от Грузия, и майка му – арменка от Турция, са на път за Америка, когато се ражда бебето, но те на бърза ръка отварят кавказки ресторант и остават в Париж. Родителите му са артистични хора и неговата кариера в шоубизнеса започва още в ранна възраст. Заедно със сестра си Шарл се появява в различни пиеси. Азнавур не престава да бъде любопитен към света. Интересува го всичко. Чете всеки ден: „Имам три  книги – книга, която човек трябва да прочете, книга, от която научавам разни неща, и текстове на чужди езици, по които редовно работя“, споделя той.

Срещата с Едит Пиаф

Шарл успява да се запознае с Едит Пиаф и да напише няколко песни за нея. След това той става неин мениджър. Сътрудничеството им прераства в силно приятелство. Пиаф кани Азнавур и Пиер да обиколят Америка заедно през 1947-1948 г. Азнавур и Пиер се превръщат във звезди в Квебек, Канада, където се установяват. Там те правят първите си записи и изнасят по 11 представления седмично. Във Франция все още никой не знае кой е Азнавур и завръщането му у дома го заставя да започне от нулата, сам. Неслучайно казва: „Всеки се сдобива със собствения си опит, който е единственото вярно за него училище“. Пробивът му като певец е през 1956 г. Първата му популярна песен е „Sur Ma Vie“. След нея той получава все повече ангажименти и певческата му кариера се изстрелва във висините.

Любовта с Лайза Минели

През 1973 Азнавур е на турне в САЩ и среща фантастичната Лайза Минели. 22 години по-млада, Минели е в тежка депресия и пробва смес от дрога с алкохол, но се влюбва лудо в дребния мъж с големи кадифени очи и още по-кадифен глас. Азнавур пък е баща на 6 деца, женен трети път, но и той се влюбва лудо, а връзката им продължава 20 години. „Тя – казва Азнавур – е най-голямата любов в моя живот“.

Самият живот очевидно е другата му голяма любов. „Ще пея до 90 и ще умра на сто“, заканва се в един момент. Е, не става точно така, Шарл Азнавур умира на 94, но все още не е спрял да пее… А думите му с дъх на любов, на живот, все още туптят в сърцата на милиони по света – „Любовта е твърде сложна. Трябва да я оставим на мира и да я изживеем такава, каквато е“. Както и живота!

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

спирала

5 трика за нанасяне на спирала, които трябва да знаете

дебелянов

Димчо Дебелянов – трагичният живот на една светла душа