in

ЕхаЕха

Чиа – суперхраната на бъдещето

Когато говорим за суперхрани, няма как да не споменем чиа. Тя напълно заслужава своето място сред суперхраните. Семената от чиа се приготвят много лесно и се усвояват бързо от огранизма, богати са на антиоксиданти, стабилизират имунната система и намаляват стреса. Редица лабораторни изследвания многократно са доказали ползите от консумация на чиа и това я прави суперхрана на бъдещето, която ще присъства в менюто ни още дулго време под най-различна форма.

Как да я приемаме?

Дневната доза прием на чиа е препоръчително да бъде 1-2 чаени лъжици от семена, накиснати във вода преди това.

Специалистите препоръчват чиата да се приема с кисело мляко или прясно мляко. Една супена лъжица чиа е достатъчна за половин кофичка кисело мляко или чаша прясно мляко. Към нея може да добавите и плод по избор. Много здравословна е комбинацията с годжи бери и се използва често при сваляне на килограми. Медът също е подходяща добавка, а съчетанието от двете подобрява чревния тракт и блокира възможни възпалителни процеси.

Чиата може да се добавя и в салати. Тя се съчетава прекрасно с киноа, което трябва да се вари 10-15 минути, а чиата да се накисне във вода за 2-3 часа.

Ако искате да си приготвите шейк с чиа, може да добавите и ленено семе. Двете заедно са чудесен източник на витамини, минерали, протеини и омега 3 мастни киселини.

 

Полезни свойства

Подобрява храносмилането

Семената от чия съдържат голямо количество фибри и полезни мазнини, които регулират нивата на кръвната захар. Чиата е засищата храна и потиска апетита, което я прави подходяща храна за отслабване.

Подобрява работата на сърцето

Ако искате да имате здраво сърце, включете чиа в седмичното си меню. Семената спомагат за намаляването на лошия холестерол и възпаленията, благодарение на наличието на омега-3 мастни килселини, които съдържа суперхраната.

Против рак

Чиата предотвратява появата на злокачествени клетки и се препоръчва като превантивна мярка срещу рак. Редица изследвания доказват, че наличието на Алфа-липоева киселина и Омега-3 ограничават растежа на раковите клетки.

Спомага за регулиране на кръвната захар

Британски учени доказаха, че приемът на чиа забавя усвояването на захарите в организма и може да противодейства за появата на диабет тип 2.

Заздравява костите

Редовният прием на чиа заздравява костната система заради високото съдържание на бор, който помага за усвояването на калций, магнезий, манган и фосфор. Чиата е богата и на цинк, който спомага за укрепване на мускулите.

Действа благоприятно на щитовидната жлеза

Консумацията на чиа балансира работата на щитовидната жлеза и блокира евентуални възпалителни процеси в тъканите ѝ. Тя е особено полезна и при автоимунното заболяване хашимото.

Полезна при гастрит и язва

Семената от чия абсорбират водата в стомаха и образуват маса, подобна на гел или желе, който предпазва стомашната лигавица и блокира заболявания като язва и гастрит.

Против запек

Чиата подобрява перисталтиката и действа благоприятно при запек. Семената от чиа изчистват чревните стени от задържани шлаки, оздравяват тракта и подобряват еластичността на черваата.

Loading

  • Колко често консумирате чиа?

    Chia seeds in scoop on stone
    • Рядко
    • Веднъж седмично
    • Не обичам чиа

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Pixabay

Честваме Деня на християнското семейство – традиции и обичаи

Киноа с леща, гъби и спанак