in

ЛюбовЛюбов

Цветелин Добрев: Осиновявайки куче от приют, спасявате живот

Снимка: verinais.jpg

Кучето е безусловна обич, преданост и гарантирана емоция. Но също така отговорност, внимание и грижа. Отглеждането на домашен любимец е неописуемо приключение, в което трябва да се впуснеш подготвен за изненадите по маршрута.

През последните години осиновяванията на домашен любимец от приют бележат ръст и се превръщат в положителна тенденция. Редица известни актьори прегърнаха каузата „Осиновявай, не купувай“. В списъка с осиновители на куче е дори съпругата на Симеон Сакскобургготски- царица Маргарита. Щастливата 4-годишна Чики, която цели две години чака своя стопанин, вече живее по царски в двореца Врана.

Защо е много по- добре да си осиновим домашен любимец, вместо да го купим от развъдник или зоомагазин? Върху какво да се замислим, ако ни предстои да се сдобием с четириног приятел от приют? Какви са предимствата на по-възрастното осиновено куче пред бебето на четири лапи? ОЩЕ за изоставените и осиновени кучета, за настоящите и бъдещи стопани, разказва Цветелин Добрев, директор на ОП „ Екоравновесие“:

Снимка: Екоравновесие

Г-н Добрев, как се променят нагласите на обществото към осиновяването на домашни любимци от приют през последните години?

Радваме се, че през последните години има постоянен ръст в броя на осиновяванията. Миналата година от обектите на ОП „Екоравновесие“ са осиновени 1437 кучета. За сравнение, през 2020 г. броят им е бил 1321 кучета, а за 2019 година – 945.
Работим усилено тази тенденция да се запази и занапред. Тук е мястото да благодарим на всички наши ярки посланици на каузата, приятели и поддръжници, които ни оказват безценна помощ в кампанията ни „Осиновявай, не купувай“. Добрият пример и съпричастността са повече от всеки лозунг.

Какви хора осиновяват животни? Има ли специфични характеристики осиновителят?

Това са преди всичко хора, които обичат животните, могат и имат желание да носят отговорност за тяхното отглеждане. Те ясно осъзнават, че осиновяването е основен начин за намаляване на популацията от безстопанствени кучета по улиците. Изборът да осиновят куче, вместо да купят такова, спомага и за спиране на порочния процес по неконтролируемо размножаване на животни в незаконните развъдници. Там важната цел е бързата печалба, а не благосъстоянието на самите животни.

Снимка: verinais.jpg

Какво е най-важно да се знае при осиновяването на куче от приют?

Основното и най-важното, което трябва да имаме предвид, преди да си вземем куче от приют, е това да бъде добре обмислено и отговорно решение, а не само моментно, емоционално такова. Да преценим имаме ли условия, време и възможност да отглеждаме животно. Да не забравяме, че то не е играчка, която можем да изоставим или да изхвърлим на улицата като непотребна вещ, а е живо същество, което става част от живота ни за доста дълъг период от време.

Добре е и предварително да сме проверили дали някой член от семейството ни не е алергичен към кучета. Случвало се е и поради тази причина да бъдат изоставени кучета в нашите приюти. Също така трябва да преценим имаме ли възможност да осигурим необходимите ветеринарно-медицински грижи и разбира се – можем ли да отделяме време за разходки, защото, както знаем, най-важно за доброто физическо състояние на кучето е то да бъде разхождано.

Това са все въпроси, които задаваме на нашите кандидати за осиновители и се стремим да изграждаме навиците им в тази насока.

Снимка: verinais.jpg

Какви са животните за осиновяване-  откъде, на каква възраст средно, как се озовават в приюта?

В приютите на „Екоравновесие“ основно се настаняват безстопанствени кучета, заловени на територията на Столична община. Част от тях са и четириноги, изоставени от своите стопани, за съжаление.

Ние стопанисваме три приюта и в тях се настаняват различни кучета. В приюта в кв. „Сеславци“ са малките кученца под 1 година, заедно с майките им. В приюта в кв. „Слатина“ са болните и много възрастни кучета, а в най-големия приют в с. Горни Богров – всички останали кучета на възраст над 1 година.

Кои са най-предпочитаните за осиновяване кучета?

Както хората са различни, така и предпочитанията им при избор на куче са различни. Те се определят в някои случаи от обстановката, в която живее човек, т.е. къде ще отглежда кучето – в апартамент или в къща с двор, съответно по-малко на размер или по-голямо куче, куче- пазач. Можем да говорим и за предпочитания според възрастта на кучето – много хора предпочитат по-малки на възраст кучета, които според тях по-лесно ще свикнат с тях и с новия си дом, други просто си харесват дадено куче и го осиновяват.

Снимка: verinais.jpg

Каква е разликата между осиновяване на малко куче – бебе и по-възрастно куче?

Малките кученца са много сладки, те са пълни с енергия, но и изискват много повече грижи и внимание, отколкото порасналите. От друга страна, когато се осиновява по-възрастно куче, осиновителят вече е наясно с неговия вид, размер и винаги може да получи информация за характера, поведението и навиците му, докато при бебето такава информация липсва. По-възрастното куче вече знае някои основни команди и трикове.

Все пак малките кученца са по – предпочитани за осиновяване. Като всяко бебе, те са изпълнени с много любов и положителни  емоции, но не бива да забравяме, че те не са играчки, а живи същества със своите нужди и отговорност при отглеждането им.

Снимка: verinais.jpg

Какво се случва, ако осиновителите се откажат от осиновения домашен любимец след известен период от време?

За голямо съжаление, макар и много рядко, има такива случаи. Най-често става въпрос за невъзможност да отглеждат животинката, поради предстоящо преместване в друго жилище, населено място или по здравословни причини. В тези случаи, кучето се връща при нас и отново очаква осиновителите, които ще го харесат, обикнат и заведат в дома им, с надеждата този път да е завинаги.

Снимка: verinais.jpg

Кои са основните съвети към хората, които се замислят дали да осиновят куче?

На хората, които се замислят дали да осиновяват куче, бих дал съвет да подходят към това решение най-вече с отговорност. Важно е да знаят, че осиновявайки животно от приют, ще получат съдействие при избора на конкретно куче, подходящо за начина им на живот, както и максимално детайлна информация за неговия нрав, енергичност, поведение, дали се разбира с други животни и какви са основните му нужди. Също така, кандидат – осиновителите, могат да бъдат спокойни, че то е получило необходимите ваксинации, дори е кастрирано и обезпаразитено, както и че са освободени от данък за притежаване на куче.

Най-важната причина е, че избирайки да осиновят, ще спасят живот. Някои кучета са имали ужасно минало, били са изоставени или гледани зле, а осигурявайки им спокоен и безопасен дом, стопаните изпитват огромно удовлетворение, че са помогнали на едно същество да изживее живота си по по-добър начин. Кучето е най-добрият приятел на човека. За съжаление, хората изоставят кучетата си, а не обратното. Ние сме и тези, които можем да ги осиновим, обичаме и закриляме.

Loading

  • Кое ще изберете ако решите да имате домашен любимец – да купите или да осиновите куче?

    осиновяване на куче
    • Да си купя
    • Да осиновя, разбира се

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Бельо

Бельото като основна дреха – топ тенденцията тази пролет

Шеф

Как да впечатлите шефа си