in

Как да впечатлите шефа си

Шеф

Добрите отношения на работното място са изключително важни. Разбирателството с колегите е важно, но все пак е най-важно шефът ви да има добро мнение за вас.

Ако има неразбирателство между вас и вашия ръководител, няма да ви бъде дадена възможността да покажете какво знаете и можете. Шефът е и този, който решава какво възнаграждение да получавате, дали да вземете бонус и т.н. Израстването в кариерата и промяната на позицията също зависят от него.

Безспорно е важно да направите добро впечатление, но тук границата е много тънка. Важно е да създадете добро впечатление без да изглежда така, сякаш се преструвате или се подмазвате на шефа.

Започването на нова работа може да бъде доста стресиращо. Трябва да навлезете в самата работа, да се опознаете с колегите и най-важното – да направите добро впечатление. Първото впечатление никога не може да бъде променено, така че бъдете внимателни.

Всеки мениджър или ръководител е различен и се впечатлява от различни неща, но има някои универсални действия, които със сигурност ще впечатлят всеки шеф:

1. Водете си бележки

В първите си работни дни буквално ще бъдете залети с много нова информация. Записвайте си всичко, за да можете да прочетете записките си, когато нещо ви потрябва, вместо да питате едно и също нещо по няколко пъти. Не е нужно да губите времето на шефа си с едни и същи въпроси всеки ден, когато можете просто да го прочетете от тефтера си. Воденето на бележки впечатлява всеки ръководител.

2. Задавайте умни въпроси

Задаването на въпроси показва, че имате интерес. Важно е обаче да не задавате глупави въпроси. Преди да попитате нещо, направете малко проучване. Ако не успеете да намерите отговора в процеса на търсене, поне ще се подготвите много добре и ще направите добро впечатление с въпроса, който задавате.

3. Опитайте да се впишете в екипа

При започването на нова работа, шефът ви ще ви представи на колегите. Опитайте да завържете разговор с тях и да се впишете в екипа. Вашите усилия да станете част от екипа ще бъдат оценени от шефа.

4. Проявявайте инициатива

Вместо да чакате шефът ви да ви дава задачи, проявявайте инициатива. Още в първия си работен ден попитайте каква е първата ви задача. Когато я завършите, попитайте какво следва. Покажете инициативност.

5. Не бъдете ненужно скромни

Не се притеснявайте да заявявате знанията и уменията си. Не бъдете твърде скромни, това не се харесва на никого. Въпреки това преди да заявите, че можете нещо, трябва да бъдете напълно сигурни, че е така. Празните приказки също не се харесват на шефовете.

След като сте направили добро първо впечатление, трябва да го затвърдите. Не забравяйте, че в следващите седмици шефът ви ще преценява дали сте подходящи за тази работа или не.

Правете тези неща, за да продължите да впечатлявате шефа си всеки ден:

Ходете на работа навреме и не си тръгвайте по-рано

Спазването на работното време е важно. В никакъв случай не е необходимо да ходите по-рано или да оставате след работно време, но е неприемливо и да закъснявате или да си тръгвате по-рано. Ако спазвате работното си време, ще създадете впечатлението, че сте точни.

Бъдете инициативни

Важно е да бъдете забележими. Участвайте във фирмени събития, срещи и подобни, дори когато не са задължителни. Това показва, че сте ентусиазирани и че искате да бъдете част от екипа.

Показвайте, че сте фокусирани върху работата си

Когато сте на работа, трябва да бъдете фокусирани върху нея. Избягвайте провеждането на лични разговори, докато работите. Провеждайте ги по време на обедната почивка или ставайте от бюрото си, когато говорите по телефона.

Бъдете положително настроени

Никой не харесва хората, които непрекъснато се оплакват. Избягвайте негативни коментари по отношение на политките на компанията, фактът, че е понеделник и т.н. Ако мястото не ви допада, просто си потърсете друга работа.

Движете се бързо

Независимо дали сте тръгнали да си правите кафе, да размените няколко думи с колега или сте тръгнали към тоалетната, ходете с бързо темпо. Не се разхождайте безцелно, ако се движите бързо, ще създадете впечатлението, че сте концентрирани и продуктивни.

Бъдете организирани

Изградете си система, за да бъдете организирани. Винаги поддържайте бюрото си подредено. Така винаги ще знаете кое къде е и ще можете да реагирате бързо, ако шефът ви поиска нещо.

Loading

  • Смятате ли, че първото впечатление е важно?

    Първо впечатление
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Цветелин Добрев: Осиновявайки куче от приют, спасявате живот

пандемията

10 урока, които научихме от пандемията