in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха ОМГОМГ СладкоСладко

Хум – най-малкият град в света

Най-малкият град в света се намира в Хърватия, на полуостров Истрия и има едва 20 жители. Само на един час път с кола от Умаг, може да се насладите на това уютно и спокойно място.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim (@liefs__kim)

Тази не толкова популярна част на Истрия е особено приятна за посетители, тъй като винаги може да се намери място за паркиране, а задръстванията са рядкост, дори в разгара на летния сезон.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @wanderlustige.familie

Според легендата, Хум е построен от камъните, останали от строежите на големите градове по поречението на река Мирна. Този район в централна Истрия включва още прекрасни градчета като Мотовун, Рок и Бале.

 

Хум се състои от две малки улици с три реда къщи. Както знаете, критериите за класифициране на дадено населено място като град се различават в различните държави.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivona (@croatian_traveloholic)

Въпреки малкия си брой жители, Хум е запазил стария ритуал за избор на префект за една година. Всички мъже се събират в кметството, за да изберат началника на градчето. Те издълбават гласовете си на дървена пръчка. Този с най-добре изваяната дървена пръчка е новият градоначалник.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivona (@croatian_traveloholic)

Освен с това, че е най-малкият град в света, наскоро Хум стана популярен и с напитката „biska“ – бренди, направено от имел по стара рецепта, произхождаща от Хум. Всяка година в края на октомври в Хум се провежда фестивалът Grappa, който представя производители на бренди от цяла Истрия.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Turista no Insta (@turistanoinsta)

В непосредствена близост могат да се посетят още няколко красиви градчета – Драгуш, Грожнян или Мотовун. Заслужава си да посетите и живописното селце Котли, известно със своите воденици и водопади.

КАКВО МИСЛИШ?

10 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Зад нейните очи“ – краят, който просто няма как да отгатнете

Снимки: Celeste Barber/Instagram

Най-забавните имитации на Селесте Барбер