in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха ОМГОМГ СладкоСладко

Хум – най-малкият град в света

Най-малкият град в света се намира в Хърватия, на полуостров Истрия и има едва 20 жители. Само на един час път с кола от Умаг, може да се насладите на това уютно и спокойно място.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim (@liefs__kim)

Тази не толкова популярна част на Истрия е особено приятна за посетители, тъй като винаги може да се намери място за паркиране, а задръстванията са рядкост, дори в разгара на летния сезон.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @wanderlustige.familie

Според легендата, Хум е построен от камъните, останали от строежите на големите градове по поречението на река Мирна. Този район в централна Истрия включва още прекрасни градчета като Мотовун, Рок и Бале.

 

Хум се състои от две малки улици с три реда къщи. Както знаете, критериите за класифициране на дадено населено място като град се различават в различните държави.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivona (@croatian_traveloholic)

Въпреки малкия си брой жители, Хум е запазил стария ритуал за избор на префект за една година. Всички мъже се събират в кметството, за да изберат началника на градчето. Те издълбават гласовете си на дървена пръчка. Този с най-добре изваяната дървена пръчка е новият градоначалник.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivona (@croatian_traveloholic)

Освен с това, че е най-малкият град в света, наскоро Хум стана популярен и с напитката „biska“ – бренди, направено от имел по стара рецепта, произхождаща от Хум. Всяка година в края на октомври в Хум се провежда фестивалът Grappa, който представя производители на бренди от цяла Истрия.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Turista no Insta (@turistanoinsta)

В непосредствена близост могат да се посетят още няколко красиви градчета – Драгуш, Грожнян или Мотовун. Заслужава си да посетите и живописното селце Котли, известно със своите воденици и водопади.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

10 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Зад нейните очи“ – краят, който просто няма как да отгатнете

Снимки: Celeste Barber/Instagram

Най-забавните имитации на Селесте Барбер