in

Трите етапа на паник атаките

Паник атака

Ежедневието на съвременния човек е забързано, изпълнено с много задачи, напрежение и отговорности. В невъзможност да се справят със стреса, все повече хора получават паник атаки. Симптомите са подобни на тези на сърдечен пристъп и средностатистически се изпитват от един на всеки десет души. Физически паник атаките се усещат като недостиг на въздух, болки в гръдната област, нервен стомах, потене и треперене. Хората имат чувството, че ще умрат всеки момент или ще загубят напълно умствен контрол, като страхът е изключително интензивен, а физическите усещания и реакции – доста осезаеми и силни. Поради тези причини много от тях смятат, че имат сърдечен пристъп, което от своя страна допринася за паниката.

Трябва обаче да знаем, че всичко се случва в условията на липса на реална физическа опасност, въпреки, че всеки, който страда, преживява ситуацията много различно. Затова почти всички специалист дават съвети как можем да се борим с атаките психологически. Тъй като те се случват заради повишена степен на тревожност, първото нещо което трябва да се направи, е тя да се намали до минимум. Много хора се адаптират към паническото си разстройство, като просто елиминират нещата, които го предизвикват. Лечението е от решаващо значение, тъй като свикването с паник атаките води до елиминиране на голяма част от ежедневните дейности и съответно намаляване на качеството на живота

Но как да се справим с тях? Този въпрос остава съществен. Отговорът е неочаквано обикновен – като се научим да ги разпознаваме. Преди всичко трябва да си даваме сметка и ясно да осъзнаваме, че изпитваме именно паник атака, а не става въпрос за физическа криза.

Ето и трите етапа, през които протича една паник атака:

Първият знак за атаката може да е нещо малко, като притеснителна мисъл или пристъп на тревога за нещо. Това обикновено води до сърцебиене.

Вторият етап е бързото засилване на тревогата, при което физическите симптоми се влошават. Сърцето започва да бие много по-бързо, започва потене, адреналинът се покачва. Страдащият е убеден, че има сърдечен пристъп или друг физически катастрофален проблем. Пулсът му се учестява и става много по-висок, ако го сравним с интензивна тренировка или продължителен фитнес.

При третия етап тревогата се превръща в трудно контролируема или неконтролируема паника. Тя завърта цикъла от тревожност и страх пак с повишена сила. Затова помнете, че най-важно е да успеете да се справите с атаката, ако получите такава.

Все пак обаче не забравяйте, че най-добрият вариант е да не се стига до там – опитайте да намалите стреса до минимум и задължително и час по-скоро намерете нещо, което ви разтоварва. Грижете се за себе си.

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.4k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Да разкодираш Моцарт

Сънища

Как да спрем стареенето