Всяка торта става по-вкусна, когато престои поне 12 часа в хладилник, затова е добре да приготвите десерта за новогодишната трапеза още днес.
Основните вкусове в торта „Рафаело“ са кокос и бадем. Тортата е много вкусна, а отгоре можете да я украсите с различни декорации, подходящи за празника.
Необходими продукти:
- 1 1/2 ч. брашно
- 3/4 ч. бадемово брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 3/4 ч. л. сол
- 3/4 ч. масло
- 1 1/2 ч. захар
- 3 яйца
- 1 ч. л. ванилия
- 2 капки бадемов екстракт
- 3/4 ч. мляко
- 1/4 ч. филирани бадеми
- кокосови стърготини
- захарен сироп
За крема:
- 1 консерва кокосово мляко
- 1 ч. л. ванилия
- 2 с. л. царевично нишесте
- 3 с. л. захар
- 1 жълтък
За масления крем меренг:
- 5 белтъка
- 1 1/2 ч. захар
- 1 1/2 ч. масло
- 2 с. л. кокосово мляко на прах
Начин на приготвяне:
Разбъркайте брашното, бадемовото брашно, бакпулвера и солта.
Разбийте маслото и захарта с миксер, а след това добавете яйцата едно по едно.
Накрая добавете ванилията и бадемовия екстракт.
Смесете сухите и мокрите съставки.
Изсипете сместа във форма за торта и печете около 35 минути на 180 градуса.
Сложете 3/4 от кокосовото мляко и малко ванилия на котлона. Оставете млякото да се затопли.
Останалото кокосово мляко разбийте с жълтъка, захарта и нишестето.
Бавно изспете горещото мляко в яйчената смес.
Върнете крема на котлона и гответе, докато се сгъсти.
Сложете найлоново фолио върху крема, за да не се образура кора и го охладете добре.
Разбийте белтъците и захарта с миксер.
Сложете сместа да се готви за водна баня, докато стане с напълно гладка консистенция.
Разбийте отново с миксера и добавете маслото и кокосовото мляко на прах.
Разрежете блата на 3.
Започнете да сглобявате тортата, като поръсвате всеки блат с малко захарен сироп, слагате от двата вида крем и малко филирани бадеми.
Когато сте готови, поръсете цялата торта с кокосови стърготини и декорирайте.
-
Обичате ли кокос?
-
Да
-
Не
-