in

Черната кутия – история за „Успелия“ и „Неуспелия“ българин

„Черната кутия“ е емблематична и все така актуална история, в която сложната динамика на отношенията между УБЗГ – „успелите българи зад граница“, и НГЗБ – „неуспелите гъзове, забити в България“, се разгръща във виртуозен и трагичен портрет на обществото, в което носталгията по миналото и фасадната демокрация раждат абсурдни и невероятни сюжети.

Двама братя, поели в коренно различна посока, се срещат отново след години раздяла в Ню Йорк, за да се преоткрият и да преценят къде са ги отвели мечтите и амбициите им. „Успелият” и „Неуспелият” българин срещат своите светове, за да осъзнаят, че етикетите не носят щастие, а понякога загубата носи истинска свобода.

„Черната кутия“ крие тайни, които няма как да узнаете ако не я отворите: за бизнеса с развеждане на кучета, за летежа на акциите, за спасяването на един индустриален мастодонт и за най-прекия път към възхода по корпоративната стълбица. Или за тая работа с любовта, която винаги е по-сложна от очакваното…

Алек Попов виртуозно поставя двамата братя в епицентъра на ураган от странни, трагикомични събития, които ще разтърсят Ню Йорк и ще съберат в един сюрреалистичен коктейл юпита, лузъри, учени, сенчести синдикални барони и фатални красавици.

Низ от шантави и абсурдни ситуации, но винаги обрана в изразните си средства, „Черната кутия“ от Алек Попов е истински шедьовър, прецизна и същевременно с това забавна картография, в която са отразени някои от най-наболелите теми на XXI век и напомняне, че капитализмът и социализмът са две страни на една и съща монета, така както доброто и злото са неизменна част от човека без значение на коя географска ширина се намира.

Книгата е преведена на 10 езика. Когато излиза за първи път, става заслужен носител на наградите „Елиас Канети“ и „Цветето на Хеликон“. Книгата на Алек Попов „Мисия Туран“ пък се превърна в една от книгите на годината.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Торта „Рафаело“ за новогодишната трапеза

Добър или щастлив живот?