in

Торта “Рафаело” за новогодишната трапеза

Всяка торта става по-вкусна, когато престои поне 12 часа в хладилник, затова е добре да приготвите десерта за новогодишната трапеза още днес.

Основните вкусове в торта “Рафаело” са кокос и бадем. Тортата е много вкусна, а отгоре можете да я украсите с различни декорации, подходящи за празника.

Необходими продукти: 

  • 1 1/2 ч. брашно
  • 3/4 ч. бадемово брашно
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 3/4 ч. л. сол
  • 3/4 ч. масло
  • 1 1/2 ч. захар
  • 3 яйца
  • 1 ч. л. ванилия
  • 2 капки бадемов екстракт
  • 3/4 ч. мляко
  • 1/4 ч. филирани бадеми
  • кокосови стърготини
  • захарен сироп

За крема:

  • 1 консерва кокосово мляко
  • 1 ч. л. ванилия
  • 2 с. л. царевично нишесте
  • 3 с. л. захар
  • 1 жълтък

За масления крем меренг:

  • 5 белтъка
  • 1 1/2 ч. захар
  • 1 1/2 ч. масло
  • 2 с. л. кокосово мляко на прах

Начин на приготвяне:

Разбъркайте брашното, бадемовото брашно, бакпулвера и солта.

Разбийте маслото и захарта с миксер, а след това добавете яйцата едно по едно.

Накрая добавете ванилията и бадемовия екстракт.

Смесете сухите и мокрите съставки.

Изсипете сместа във форма за торта и печете около 35 минути на 180 градуса.

Сложете 3/4 от кокосовото мляко и малко ванилия на котлона. Оставете млякото да се затопли.

Останалото кокосово мляко разбийте с жълтъка, захарта и нишестето.

Бавно изспете горещото мляко в яйчената смес.

Върнете крема на котлона и гответе, докато се сгъсти.

Сложете найлоново фолио върху крема, за да не се образура кора и го охладете добре.

Разбийте белтъците и захарта с миксер.

Сложете сместа да се готви за водна баня, докато стане с напълно гладка консистенция.

Разбийте отново с миксера и добавете маслото и кокосовото мляко на прах.

Разрежете блата на 3.

Започнете да сглобявате тортата, като поръсвате всеки блат с малко захарен сироп, слагате от двата вида крем и малко филирани бадеми.

Когато сте готови, поръсете цялата торта с кокосови стърготини и декорирайте.

  • Обичате ли кокос?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Не правете тези грешки, когато тренирате у дома

Черната кутия – история за “Успелия” и “Неуспелия” българин