in

Торта „Рафаело“ за новогодишната трапеза

Всяка торта става по-вкусна, когато престои поне 12 часа в хладилник, затова е добре да приготвите десерта за новогодишната трапеза още днес.

Основните вкусове в торта „Рафаело“ са кокос и бадем. Тортата е много вкусна, а отгоре можете да я украсите с различни декорации, подходящи за празника.

Необходими продукти: 

  • 1 1/2 ч. брашно
  • 3/4 ч. бадемово брашно
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 3/4 ч. л. сол
  • 3/4 ч. масло
  • 1 1/2 ч. захар
  • 3 яйца
  • 1 ч. л. ванилия
  • 2 капки бадемов екстракт
  • 3/4 ч. мляко
  • 1/4 ч. филирани бадеми
  • кокосови стърготини
  • захарен сироп

За крема:

  • 1 консерва кокосово мляко
  • 1 ч. л. ванилия
  • 2 с. л. царевично нишесте
  • 3 с. л. захар
  • 1 жълтък

За масления крем меренг:

  • 5 белтъка
  • 1 1/2 ч. захар
  • 1 1/2 ч. масло
  • 2 с. л. кокосово мляко на прах

Начин на приготвяне:

Разбъркайте брашното, бадемовото брашно, бакпулвера и солта.

Разбийте маслото и захарта с миксер, а след това добавете яйцата едно по едно.

Накрая добавете ванилията и бадемовия екстракт.

Смесете сухите и мокрите съставки.

Изсипете сместа във форма за торта и печете около 35 минути на 180 градуса.

Сложете 3/4 от кокосовото мляко и малко ванилия на котлона. Оставете млякото да се затопли.

Останалото кокосово мляко разбийте с жълтъка, захарта и нишестето.

Бавно изспете горещото мляко в яйчената смес.

Върнете крема на котлона и гответе, докато се сгъсти.

Сложете найлоново фолио върху крема, за да не се образура кора и го охладете добре.

Разбийте белтъците и захарта с миксер.

Сложете сместа да се готви за водна баня, докато стане с напълно гладка консистенция.

Разбийте отново с миксера и добавете маслото и кокосовото мляко на прах.

Разрежете блата на 3.

Започнете да сглобявате тортата, като поръсвате всеки блат с малко захарен сироп, слагате от двата вида крем и малко филирани бадеми.

Когато сте готови, поръсете цялата торта с кокосови стърготини и декорирайте.

  • Обичате ли кокос?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Не правете тези грешки, когато тренирате у дома

Черната кутия – история за „Успелия“ и „Неуспелия“ българин