in

ЕхаЕха

Тайните на най-голямата пещера в света

Хан Сон Дунг е най-голямата пещера в света и една от най-старите. Мястото е истинско чудо на природата. Тя се намира във Виетнам, на 500 км южно от столицата Ханой.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Essential Places To Visit (@travelssential)

Пещерата Хан Сон Дунг е издълбана от мощната река Рао Туонг. Подземната река образувала огромен тунел под Анамските планини. През последните 500 000 години големи парчета скали се срутили и така се образували големите отвори към външния свят.

Въпреки че пещерата е на хиляди години, тя е открита и изследвана съвсем наскоро. Първата експедиция била спряна от 90-метрова бариера, шеговито наричана „Великата стена на Виетнам“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arzabe (@viajes_arzabe)

Едва при втората експедиция през 2010 година бил достигнат краят на пещерата и са установени реалните размери на Хан Сон Дунг. Пещерата е с дължина 5 км, а някои участъци от нея достигат до 200 метра височина и 150 метра широчина. Пространството е толкова голямо, че в нея съвсем спокойно може да се побере 40-етажен небостъргач.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jaekyoung kim (@smile_jaekyoung)

Виетнамец на име Хо Кхан открива пещерата случайно през 1990 година. Човекът обикалял местността в търсене на храна и дървен материал, когато се натъкнал на отвор във варовикова скала и чул шум на река отвътре. Той обаче не предприел никакви действия, прибрал се вкъщи и забравил за находката си.

Хауърд и Деб Лимбърт, представители на Британската асоциация за изследване на пещери, провеждали проучвателни пещерни експедиции в района и чули историята на Хо Кхан. Те го помолили да открие отново пещерата и да им я покаже. След няколко неуспешни опита, той успява да ги заведе до мястото и Хауърд и Деб правят първата експедиция през 2009 година, на която установяват, че това е пещерата с най-голямо напречно сечение в света.

В пещерата няма находки, които да предполагат, че в миналото е имало живот там, което вероятно се дължи на факта, че е доста трудно достъпна. За сметка на това пещерата е богата на други форми на живот. Има маймуни, змии, катерици, плъхове и други. В Хан Сон Дунг са открити седем нови вида риби, паяци, скорпиони, скариди, въшки и планктон. Всички те са абсолютно бели и без очи. Това са еволюционните последици от живота в пълен мрак.

Най-голямата пещера в света крие много интересни неща. Там се намират най-големите сталагмити в света, както и джунгла с дървета, достигащи 50 метра височина. Най-любопитното е, че Хан Сон Дунг има собствена метеорологична система и вътре в пещерата се образуват облаци.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Exploring 🌍 (@visiting.terra)

Пещера е отворена за посетители, но броят на хората, които могат да влязат, е строго ограничен – до 1000 души годишно. Самите обиколки се правят с групи до 10 човека. Една единствена туристическа агенция има право да организира обиколки на пещерата, а билетите за цялата година обикновено се разпродават в рамките на няколко минути. Всичко това е с цел да се запази естественият вид на това природно чудо.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oxalis Adventure (@oxalisadventure)

Все още не може да се каже със сигурност дали цялата пещера е изследвана. Експедициите продължават и може да се окаже, че най-голямата пещера в света всъщност е по-голяма, отколкото предполагаме.

  • Обичате ли да посещавате пещери?

    Снимка: @interesting.places.earth
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Течна коса“- новата тенденция при прическите

Снимки: zendaya/instagram

Зендая – от млада звезда на Дисни до актриса и модна икона