in

ЕхаЕха

Тайните на най-голямата пещера в света

Хан Сон Дунг е най-голямата пещера в света и една от най-старите. Мястото е истинско чудо на природата. Тя се намира във Виетнам, на 500 км южно от столицата Ханой.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Essential Places To Visit (@travelssential)

Пещерата Хан Сон Дунг е издълбана от мощната река Рао Туонг. Подземната река образувала огромен тунел под Анамските планини. През последните 500 000 години големи парчета скали се срутили и така се образували големите отвори към външния свят.

Въпреки че пещерата е на хиляди години, тя е открита и изследвана съвсем наскоро. Първата експедиция била спряна от 90-метрова бариера, шеговито наричана „Великата стена на Виетнам“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arzabe (@viajes_arzabe)

Едва при втората експедиция през 2010 година бил достигнат краят на пещерата и са установени реалните размери на Хан Сон Дунг. Пещерата е с дължина 5 км, а някои участъци от нея достигат до 200 метра височина и 150 метра широчина. Пространството е толкова голямо, че в нея съвсем спокойно може да се побере 40-етажен небостъргач.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jaekyoung kim (@smile_jaekyoung)

Виетнамец на име Хо Кхан открива пещерата случайно през 1990 година. Човекът обикалял местността в търсене на храна и дървен материал, когато се натъкнал на отвор във варовикова скала и чул шум на река отвътре. Той обаче не предприел никакви действия, прибрал се вкъщи и забравил за находката си.

Хауърд и Деб Лимбърт, представители на Британската асоциация за изследване на пещери, провеждали проучвателни пещерни експедиции в района и чули историята на Хо Кхан. Те го помолили да открие отново пещерата и да им я покаже. След няколко неуспешни опита, той успява да ги заведе до мястото и Хауърд и Деб правят първата експедиция през 2009 година, на която установяват, че това е пещерата с най-голямо напречно сечение в света.

В пещерата няма находки, които да предполагат, че в миналото е имало живот там, което вероятно се дължи на факта, че е доста трудно достъпна. За сметка на това пещерата е богата на други форми на живот. Има маймуни, змии, катерици, плъхове и други. В Хан Сон Дунг са открити седем нови вида риби, паяци, скорпиони, скариди, въшки и планктон. Всички те са абсолютно бели и без очи. Това са еволюционните последици от живота в пълен мрак.

Най-голямата пещера в света крие много интересни неща. Там се намират най-големите сталагмити в света, както и джунгла с дървета, достигащи 50 метра височина. Най-любопитното е, че Хан Сон Дунг има собствена метеорологична система и вътре в пещерата се образуват облаци.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Exploring 🌍 (@visiting.terra)

Пещера е отворена за посетители, но броят на хората, които могат да влязат, е строго ограничен – до 1000 души годишно. Самите обиколки се правят с групи до 10 човека. Една единствена туристическа агенция има право да организира обиколки на пещерата, а билетите за цялата година обикновено се разпродават в рамките на няколко минути. Всичко това е с цел да се запази естественият вид на това природно чудо.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oxalis Adventure (@oxalisadventure)

Все още не може да се каже със сигурност дали цялата пещера е изследвана. Експедициите продължават и може да се окаже, че най-голямата пещера в света всъщност е по-голяма, отколкото предполагаме.

Loading

  • Обичате ли да посещавате пещери?

    Снимка: @interesting.places.earth
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Течна коса“- новата тенденция при прическите

Снимки: zendaya/instagram

Зендая – от млада звезда на Дисни до актриса и модна икона