in

„Тази, която не съм“ – безопасно ли е да си анонимен в Мрежата

Тази, която не съм

В „Тази, която не съм“ Жулиет Бинош играе 50-годишната Клер – разведена учителка, която си създава фалшив фейсбук профил на 24-годишна жена. Използвайки снимка на хубава млада брюнетка, нейната първоначална идея е да следи своя любовник Людо. Само че той приема предложения за приятелство само от хора, които познава лично. За да стигне до него, Клер се сприятелява с най-добрия му приятел Алекс и двамата започват да обменят съобщения, а фалшивото им приятелство скоро прераства във фалшива любовна афера.

Филмът е по книгата на Камий Лоранс – Celle que vous croyez, която чрез умопомрачителна игра на огледала между фантазията и виртуалната реалност, разказва за опасните връзки на една жена, която отказва да загърби желанията си.

Понякога е опасно да си анонимен в Мрежата

„Тази, която не съм“ е истински пример за нехоливудското и арт кино. За мен филмът е любопитен заради смесицата от баналност и непредвидимост. Има драма, има романтика, психотрилър в стил „Фатално привличане“ и една прекрасна Жулиет Бинош. За нея любовта постепенно се превръща в повод да преосми важни морални въпроси. Филмът поставя важен въпрос, свързан с виртуалното пространство, но не по американски. В личен план манипулираме, за да привлечем внимание и да продължат да ни харесват, или за да си осигурим предимство? Тема, особено актуална в ерата на онлайн комуникацията.

Въпреки че аферата на Клер е виртуална, чувствата са съвсем реални, а реакциите – неочаквани, на ръба на катастрофата. Защото филмът е и за властта, която предоставя възможността за манипулация под маската на анонимността в Мрежата. Скриването на истинската самоличност зад фалшив виртуален образ е широкоразпространен феномен още от зората на потребителския интернет преди повече от 20 години. Но проблемите, за които говори „Тази, която не съм“, не са технологични, а екзистенциални. Отключват въпроси, заради отговорите на които някои от героите във филма плащат с живота си. Защото понякога е опасно да си анонимен в Мрежата. И не само за теб, но и за другите.

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Картофени палачинки

Картофени палачинки

Алберобело

Алберобело – в приказния свят на трулите