in

ЕхаЕха

Алберобело – в приказния свят на трулите

Алберобело
Снимки: Личен архив

Вече сме ви разказвали за Алберобело в предишна статия, но сега ще ви пресъздам красотата на това малко градче в провинция Бари от първо лице. Алберобело пленява най-вече с приказния си вид на малките бели варовикови къщички с красиви покриви, наречени трули. Още когато паркирахме близо до тях, имах чувството, че се намирам на приказно място.

По маршрута ни срещнахме и други трули, разположени по една две в далечината, но когато ги видях всички накуп, усещането е по-различно. Тази приказност и красота си трува да се види на живо.

Столицата на трулите

Може да се каже, че Алберобело е столица на трулите. В градчето са запазени около 1500 трули. Няма друго място в света, на което можете да видите толкова много трули. По-голямата част от тях са превърнати в малки магазинчета, ресторанти и места за настаняване на туристи, които искат по-различно преживяване.

Ние също решихме да спим в труло (наименованието идва от гръцката дума за купол – трулос). Макар отвън да изглежда малка, къщичката вътре разполагаше с две спални, хол с диван и маса за хранене, малка кухня и баня с тоалетна. Единственият прозорец, който имаше трулото, бе този на входната врата. Това е и една от причините през зимата да бъде топло, а лятото – прохладно.

Трулите са обзаведени модерно и пригодени така, че посетителите да имат всички необходими удобства за престоя си. Заслужава си да пренощувате в труло, ако сте решили да прекарате поне една нощ в Алберобело. Тези варовикови постройки, които били създадени за работници, с цел да не се плащат данъци за тях и да се демонтират лесно, днес привличат хиляди туристи от цял свят. И има защо!

Разходка в Алберобело

Разходката сред тях особено в края на март, когато няма толкова туристи, беше изключително интересна. Едно от най-прияните неща, които можете да правите в Алберобело, е да се насладите на тази приказна атмосфера, разхождайки се по малките улички между трулите, влизайки в магазинчетата за сувенири и хапвайки в някое малко ресторантче.

Вечер двете основни улици с магазинчета са осветени с малки лампички и може да се насладите на чаша вино или ликьор в някое барче.

Ако не сте отседнали в труло, може да разгледате някоя къщичка по време на разходката си в градчето. Най-интересното в тези къщички са нарисуваните знаци на покривите им. Ще видите най-различни фигури – слънце, кръст, полумесец.

Тези знаци показват нещо за живота на собственика на трулото. Когато в семейството се роди дете, трулите се разширяват и така са се появили трули в най-различни форми и големина.

Църквата „Сан Антонио“ и кварталът „Рионе Монте“

Впечатляваща е и църквата „Сан Антонио“ в Алберобело – единствената с форма на труло. Най-голяма обаче е базиликата „Св. св. Козма и Дамян“, разположена на главния площад на Алберобело и Пиаца дел Пополо.

От нея се открива красива гледка към целия град, а малко по-надолу ще видите тераса с гледка към най-оживеният квартал – Рионе Монте.

Трулите в него са разположени по ъглите на осем неправилни улици. На върха на хълма се извисява църквата „Сан Антонио“.

Интересно е как тези къщички са замислени като временни постройки, а са оцелели векове наред и днес са част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Прочетете още:

Полиняно а Маре – перлата на Пулия

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тази, която не съм

„Тази, която не съм“ – безопасно ли е да си анонимен в Мрежата

успех

Психологията на победителя