in

СмяхСмях

Сутрешни ритуали за отслабване

Без съмнение битката с килограмите си е предизвикателство. Мнозина я водят, като се упражняват редовно или опитват да спазват всяка диета, която се изпречи на пътя им. И въпреки това, им е трудно да се похвалят с видими успехи. Това понякога води до трайно отчаяние и в крайна сметка отказ от битката.

Има обаче няколко дребни трика във всекидневния ни начин на живот, които не са никак трудни, но могат да подпомогнат това неравно понякога „сражение“. И не само – освен, че можете да се справите с килограмите, ще помогнете и на своето здраве да укперне. Ето няколко суперлесни сутрешни ритуала за отслабване:

1. Чаша топла вода

Ако една чаша топла вода е първото нещо, което приемате сутрин – още преди чая или кафето, това със сигурност ще се отрази добре на тялото ви. Топлата вода прочиства храносмилателната система и засилва вашия метаболизъм. Това е древна практика, позната в японската култура и в източното учение Аюрведа, която доказано дава много енергия през деня, а успоредно с това, може да свали някой и друг килограм. Аюрведа препоръчва да изпиете 2 чаши чиста топла вода сутрин на гладно. В никакъв случай водата не трябва да бъде гореща или хладка. Като „мерителна единица“ можете да използвате съвета на нашите баби при заквасяването на млякото – водата трябва да е толкова топла, че да можете да потопите пръст, без да се изгорите.

Разновидност на тази елементарна „техника“ е алкализиране на водата, като добавите половин изстискан лимон. Известно е, че алкалните елементи чистят вредните вещества от тялото, а това подпомага метаболизма.

2. Пийте вода през целия ден

Много експерти смятат, че пиенето на много вода помага за справянето с килограмите. Логиката зад тази препоръка е, че отпиването на вода, когато сме гладни, ни предпазва от ядене между храненията, с които натрупваме допълнителни калории. Ако пийнем вода, когато почувстваме глад, ни обзема усещане за ситост и в резултат на това ядем по-малко. За да улесните процеса, можете да превърнете в ритуал пълненето на бутилка вода всяка сутрин, която да носите със себе си и да отпивате през целия ден, където и да сте.

3. Високопротеинова закуска

Мнозина диетолози, смятат, че закуската е най-важното ядене за деня. Ако все още я отбягвате по някаква причина, това може да е сериозна предпоставка за трупането на излишни килограми. Бъдете обаче сигурни, че приемате закуска, богата на протеини и фибри. Протеините се нуждаят от повече време за смилане, затова карат тялото да произвежда един важен хормон – пептид, който ще ви помогне да се чувствате сити.

Някои диетолози обаче оспорват нуждата от „яка“ закуска. Те смятат, че далеч по-подходящ метод за борба с килограмите е спазвавето на „правилото на празния стомах“. Според това правило всеки ден трябва да имате период между 12 и 14 часа, в които да не поемате храна. Ако вечерята ви е била в 7 или 8 вечерта, това означава че първият ви прием на храна трябва да бъде не по-рано от около обяд на следващия ден.

4. Направете си собствен здравословен пакет с храна

Колкото и добре да сте хапнали сутрин, рано или късно отново ще огладнеете през деня. Затова е добре да си подготвите малък пакет със здравословна храна, към която ще посегнете във всеки момент, когато се нуждаете, вместо да използвате нездравословното бързо хранене или т. нар. джънк фууд. Няколко филийки пълнозърнест хляб със здравословни добавки от зеленчуци и подходящи протеини между тях ще поддържат вашия метаболизъм, без да трупате килограми, задоволявайки глада с чипсове, снаксове и други подобни храни.

5. Упражнявайте се всеки ден

Експертите по здраве смятат, че упражненията и физическата активност трябва да бъдат неразделна част от нашето всекидневие. Истината е, че ако правите тези упражнения рано сутрин, преди всичко останало, това е още по-здравословно и съдейства за намаляване на теглото. Причината? Организмът използва всички резерви, вкл. и онези „лоши“ натрупвания, които стрелката на кантара показва като излишни килограми.

Loading

  • Спазвате ли част от тези ритуали?

    Breakfast
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: Pinterest

5 практични идеи за обзавеждане на детска стая

Кофеинът, без който (не) можем