in

Суроватъчният протеин – какви ползи за здравето има

Протеин на прах

Протеините са градивните елементи на нашето тяло. Те помагат за изграждането на мускулите и съединителната тъкан в телата ни и подпомагат важни метаболитни процеси в тялото.

Обикновено не си набавяме достатъчно количество протеини от храната, която консумираме. Именно поради тази причина протеиновите прахове станаха много популярни в последно време. Те съдържат много по-голямо количество протеини от повечето естествени храни и имат много ползи за здравето и красотата.

Суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин на прах се получава от суроватка. Тя е най-чистата форма на протеин. Получава се от краве мляко при производството на сирене. Суроватката се преработва и се получават популярните протеини на прах, които всички познаваме. Концентрираните форми на суроватка са няколко вида – хидролизиран протеин, суроватъчен протеин изолат, концентрат на суроватъчен протеин и други.

Осигуряването на достатъчно количество протеини е важно, а протеинът на прах е най-лесният начин това да се случи. Той просто се разтваря във вода или мляко и се пие, а може да се добавя и в различни рецепти – палачинки, десерти, дори хляб.

Освен че е лесен за прием, протеинът на прах има много ползи за здравето и красотата:

1. Балансира хормоните

Хормони

Суроватъчният протеин е много полезен за жените, въпреки че е по-популярен сред мъжете. Може да балансира нивата на хормоните в организма и то без да води до напълняване. Той е много по-хранителен от белтъците, соята и месото и съдържа по-големи количества протеин.

2. Аминокиселини

Аминокиселините се произвеждат естествено в нашето тяло. Въпреки това понякога организмът ни има нужда от допълнително количество аминокиселини, а протеинът на прах е чудесен източник. Аминокиселините са важни, защото са отговорни за здравето на костите, мускулите, както и почти всички органи и тъкани в тялото. Аминокиселините, съдържащи се в протеина на прах подпомагат възстановяването на мускулите. Именно поради тази причина спортуващите хора приемат протеин на прах.

3. Забавя стареенето

Суроватъчният протеин съдържа глутатион – мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали и забавя признаците на стареене. Протеинът също забавя дегенерацията на мускулите и ги поддържа силни дори в напреднала възраст.

4. Улеснява отслабването

Отслабване

Може да прозвучи странно, но протеинът може да помогне за отслабване. Според проучванията, приемът на суроватъчен протеин подпомага загубата на телесни мазнини. Суроватъчният протеин е с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини. Това ускорява изгарянето на мазнините, което пък подпомага отслабването.

5. Подсилва имунната система

Едно от най-големите предимства на суроватъчния протеин е, че подобрява имунния отговор и помага в борбата с инфекциите. Подсилва имунната система чрез увеличаване на производството на глутатион. Това е мощен антиоксидант, който помага за детоксикацията на организма.

6. Укрепва мускулите

Мускули

Суроватъчният протеин е необходим за възстановяване и укрепване на мускулите. Тренировките и физическата активност изчерпват енергийните нива в тялото, което води до влошаване състоянието на мускулите. Протеинът на прах укрепва и заздравява мускулите, като времето за възстановяване се намалява.

7. Здрави нокти и кожа

За да имаме красиви кожа и нокти, тялото ни се нуждае от протеини. Поддържането на здрави и красиви коса, кожа и нокти е свързано с хормоналния баланс, както и с някои ензими, а суроватъчният протеин подпомага синтезирането им.

8. Усвоява се много бързо

За разлика от протеините, които си набавяме чрез храната, суроватъчният протеин на прах се усвоява много по-бързо и лесно от тялото. Протеинът на прах съдържа и други хранителни вещества, които се усвояват също толкова бързо.

 9. Контролира нивата на кръвната захар

Кръвна захар

Суроватъчният протеин предотвратява колебанията в нивата на кръвната захар, които могат да бъдат причината за често преяждане. Ниските нива на мазнини и голямото количество протеин контролира нивата на глюкозата. Поради тази причина редовният прием на суроватъчен протеин може да предотврати появата на диабет.

10. Поддържа здравето на костите

Здравето на костите е пряко свързано с нивата на калций в организма. Липсата му води до изтъняване на костите, повишена чупливост и други проблеми. Протеинът подпомага правилното усвояване на калция, което води до по-здрави и силни кости.

11. Грижи се за здравето на черния дроб

Черен дроб

Суроватъчният протеин, когато се приема в умерени количества, подпомага функцията на черния дроб. Това се дължи на аминокиселините, съдържащи се в протеина на прах, а черният дроб изпълнява около 500 функции в организма, така че определено има нужда от помощ.

12. Забързва растежа на косата

Космите са изградени от протеин, така че той е от съществена важност за състоянието на косата. Дефицитът на протеин може да доведе до сериозен косопад. Редовният прием на протеин на прах насърчава растежа на косата и я прави по-здрава и блестяща.

13. Прави кожата по-силна и еластична

Колагенът е отговорен за еластичността на кожата. Той съдържа 30% от общия протеин в тялото и помага за укрепване на кожата, кръвоносните съдове, костите и зъбите. Консумирането на суроватъчен протеин подобрява синтеза на колаген и по този начин прави кожата по-стегната и здрава.

14. Здрав скалп

Скалп

Редовният прием на суроватъчен протеин може да ви осигури гъста, здрава и блестяща коса, а киселинните му свойства могат да помогнат при състояния като псориазис на скалпа и пърхот.

15. Полезен е за сърцето

Суроватъчният протеин понижава LDL холестерола като по този начин се грижи за здравето на сърцето и предотвратява различни сърдечно-съдови проблеми. Протеинът също намалява кръвното налягане.

Как можете да използвате суроватъчния протеин?

Суроватъчният протеин се предлага в различни форми – протеинови барчета, протеинови шейкове, на прах, под формата на напитки и т.н. Самата суроватка няма много привлекателен вкус, затова тези продукти често са овкусени по някакъв начин или са добавени плодове, ядки и други, които да подобряват вкуса.

Протеин на прах

Можете да използвате суроватъчния протеин по хиляди начини.

Най-елементарният начин е да си правите протеинови шейкове, като разтворите протеина на прах в прясно мляко или вода.

Друг вариант е да добавите малко протеин към сутрешното си кафе. Ако изберете такъв с шоколадов вкус например, кафето ви ще придобие много по-добър вкус.

Можете да добавяте протеин на прах и в различни рецепти – за бисквитки, палачинки, кексове и други печива. По този начин ще осигурите на организма си по-голямо количество протеин, докато хапвате обикновени храни.

Ако искате да направите пастата с по-високо съдържание на протеин, можете да добавите малко протеин на прах във водата, в която я варите.

Вижте още:

„За” или „против” хранителните добавки

Loading

  • Приемате ли суроватъчен протеин на прах?

    Протеин на прах
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Айнщайн

Защо документите от развода на Айнщайн са засекретени?

Провинции Китай

5 любопитни факта за Великата китайска стена