in

Странстващите като дервиши светове на Георги Връбчев в „Акорди“

Акорди

„Акорди“ е сборник от 15 разказа с автор Георги Връбчев – многопластова композиция от светове, които се опират на едно – животът е музика, винаги е бил и винаги ще бъде. В тях витаят странстващи светове, подобно на дервиши!

Всеки разказ има поне няколко от тях. Завърташ се, завърташ се…и си някъде другаде – и близо, и далеч от себе си и от останалите. Скитничеството на дервишите се е правило и заради освобождаване от зависимости – телесни потребности, емоционални и психологически привързаности, любов към удобствата дори. Разказите на Връбчев, в този контекст, са философски енигми. И баланс.

Още първият ни запознава с момиче, което се бори с живота, въоръжено само със своето виолончело и с волята си за свобода, разбира се. След това с един софийски мускетар, който пренебрегва себе си, за да спаси девойка в навечерието на Коледа. Из страниците има и адвокат, който е повече мечтател.

Ще се убедим, че понякога няма нищо по-хубаво от това в събота вечер човек да бъде съблазнен…защото щастието може да бъде мигновено понякога, нали?! Ще видим и много други лица на любовта – от трепет, през страдание, до чудовищна лудост. Писателят споделя, че акордите на свободата днес звучат като песни на самотни бардове, мелодии на хипита с неостаряващи души, като откъслечни писъци. Истински дервиши!

Георги Връбчев ни споделя историите си за живота, за пътя – този напред и този назад, пътят е един – към себе си. Неслучайни са неговите думи: „Някъде“ е навсякъде. Навсякъде, където можеш да откриеш нещо важно за теб самия“. От „Акорди“-те му се разбира, че светът трябва, длъжен е да бъде по-добър. Затова героите му не се отказват от мечтите си, в тяхно име се опитват да преодоляват житейски изпитания. Мъже, жени… някои успяват, други не.

За автора

Иначе Георги Връбчев се определя като човек, обичащ литературата. Който чете непрекъснато, пише проза и поезия. Семеен, с две момчета. Работи като нотариус. Харесва рокендрол, от най-леките до най-тежките му разновидности. Обича също и класическа музика – Вагнер, Бетовен, Вивалди. Често пише на филмова музика. Фен е на Лучано Павароти и Пласидо Доминго. Носител е на 6 международни и наши литературни награди за поезия и проза. „Акорди“ е третата му книга. Автор е и на две преди това – „Някъде… там… някъде“ и „Заветът на викинга“.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Зеленчуково ризото

Ризото с аспержи, зелен боб и тиквички

Айнщайн

Защо документите от развода на Айнщайн са засекретени?